TRANSSION HOLDINGS U KONSTANTNOM PROBLEMU: Pored Philipsa i Nokie sad i Qualcomm tužio kinesku kompaniju
Foto: Shutterstock

krađa patenta

TRANSSION HOLDINGS U KONSTANTNOM PROBLEMU: Pored Philipsa i Nokie sad i Qualcomm tužio kinesku kompaniju

Tech -

Qualcomm je podneo tužbu protiv Transsion Holdings-a, jednog od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, zbog kršenja patenata.

Ova tužba bi mogla da dovede do toga da Transsion bude obavezan da plati naknade za licenciranje Qualcomm-u.

Tužba se odnosi na četiri patenta, ali specifični patenti nisu objavljeni. Ova tužba je značajna jer Qualcomm retko pokreće ovakve slučajeve, obično koristeći svoje čipsete kao osnovu za sklapanje ugovora o licenciranju kada su njihovi patenti povređeni.

Transsion ne koristi Qualcomm čipove u svojim pametnim telefonima. Iako je četvrti najveći proizvođač pametnih telefona na svetu u 2024. godini, Transsion se oslanja na čipove kompanija MediaTek i Unisoc za svoje uređaje. Proizvodi brendove kao što su Intel, Infinix i Tecno, koji su brzo rasli na tržištima budžetskih i srednjeg ranga, sve bez oslanjanja na Qualcomm.

Qualcomm
foto: Shutterstock

Ova tužba bi mogla da dovede do toga da Transsion bude obavezan da plati naknade za licenciranje Qualcomm-u. Ipak, nije jasno kako će to uticati na Transsion s obzirom da su njihovi uređaji uglavnom fokusirani na niži cenovni rang. Bilo kakav udar na njihove marže mogao bi da bude značajan.

Pored tužbe Qualcomm-a, Transsion se suočava i sa pravnim izazovima od strane Philips-a i Nokia-e, koje takođe traže plaćanje za korišćenje njihovih patentiranih tehnologija. Prema izveštaju Financial Times-a, Transsion je potpisao ugovor o licenci za 5G standardni patent sa Qualcomm-om i trenutno je u procesu ispunjavanja tog ugovora.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track