Sin Elona Muska menja rod - milijarder za sve krivi školu! SELI SEDIŠTA SVOJIH KOMPANIJA ZBOG ZAKONA O TRANS OSOBAMA!
Foto: Shutterstock

gnev milijardera

Sin Elona Muska menja rod - milijarder za sve krivi školu! SELI SEDIŠTA SVOJIH KOMPANIJA ZBOG ZAKONA O TRANS OSOBAMA!

Tech -

Tehnološki gigant citirao je novi kalifornijski zakon o pravima transrodnih osoba kao "poslednju kap u čaši" za iseljavanje iz ove države.

Elon Musk je rekao da seli veći deo svog poslovnog carstva u Teksas. X i SpaceX kojim upravlja Musk premestiće svoje korporativno sedište u državu Teksas iz Kalifornije, napisao je u seriji postova na X-u. Nije dao vremenski okvir za taj potez, ali je bio jasan u svom obrazloženju.

Ovo je poslednja kap koja je prelila čašu. Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su mu prethodili, napadajući i porodice i kompanije, SpaceX će sada premestiti svoje sedište iz Havtorna u Kaliforniji u Starbase u Teksasu, prokomentarisao je Musk u postu o novom kalifornijskom zakonu koji štiti privatnost transrodne dece.

Zatim je dodao da će se „štab X preseliti u Ostin“ iz San Franciska i da mu je „dosta bilo izbegavanja bandi nasilnih narkomana samo da bi ušao i izašao iz zgrade“.

Premeštanje sedišta može da bude kao simbolično, ali može biti od velike važnosti za države kao što je Kalifornija ako se osoblje preseli, jer se njihovi budžeti oslanjaju na oporezivanje visokotehnoloških radnika.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Kalifornijska pravila već dugo izazivaju Muskov gnev. On je 2020. rekao da se lično preselio u Teksas, što bi ga moglo poštedeti visokih poreza u Kaliforniji. Sledeće godine je preselio Teslino sedište u Ostin iz Silicijumske doline zbog frustracija zbog lokalnih ograničenja pandemije koja su navodno ometala operacije. „Iskreno, ovo je poslednja kap koja je prelila čašu“, napisao je tada na Twitteru. Muskova operacija kopanja tunela Boring Company odbacila je Kaliforniju za Teksas 2022.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je potpisao novu meru koja privlači Muskov prezir. Zabranjuje školama da zahtevaju od osoblja da otkrije rodni identitet učenika, rodno izražavanje ili seksualnu orijentaciju bez dozvole učenika. Zakon nadjačava politike koje su usvojili lokalni školski odbori koji su zahtevali od prosvetnih radnika da kažu roditeljima ako njihova deca pokazuju znake da su transrodna.

- Jasno sam stavio do znanja guverneru Newsomu pre otprilike godinu dana da će zakoni ove prirode naterati porodice i kompanije da napuste Kaliforniju kako bi zaštitili svoju decu, napisao je Musk u svojoj seriji postova.

Newsom je odbio da da komentar, a njegova kancelarija istakla da zakon Kalifornije i dalje zahteva saglasnost roditelja da deca promene imena i da roditeljima takođe garantuje pristup obrazovnoj evidenciji.

Pitanje roditeljskih prava je lično za Muska. Prošle godine je milijarder krivio školu svog najstarijeg deteta što ju je izložila određenim idealima koji su doveli do njenog prelaska u žensko i isključivanja njega iz svog života.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

Nakon što je Musk kupio Twitter 2022. godine, počeo je da dozvoljava korisnicima da objavljuju bivša imena transrodnih osoba, a prema aktivistima, on je olakšao nasilan sadržaj protiv LGBTQ.

Portparol GLAAD-a, koji se zalaže za trans prava, kaže da nije iznenađujuće videti nekoga "sa dugom istorijom retorike mržnje" kako iskoristi novi zakon da iznese upitne stavove. „Podrška države Kalifornije transrodnim i nebinarnim studentima ne šteti studentima ili roditeljima, već stvara model za sve lidere u obrazovanju kako bi osigurali sigurnost i privatnost LGBTQ učenika“, kaže portparol koji je zatražio anonimnost kako bi izbegao uznemiravanje.

Guverner Teksasa Greg Abbot, u objavi na X, pozdravio je preseljenje SpaceX-a u Teksas.

Druge Muskove kompanije ostaju ukorenjene u Kaliforniji. Njegov OpenAI izazivač xAI nalazi se u gradu Burlingame u oblasti zaliva San Francisko. Neuralink je preko puta zaliva u Fremontu. Iako je Tesla preselio svoju poslovnu bazu u Teksas, Musk je zadržao značajne proizvodne operacije u Fremontu i prošle godine je najavio inženjersko sedište za proizvođača električnih automobila u Palo Altu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track