Istraživači iz kompanije Bitdefender su upozorili na stream-jacking napade na YouTube-u u kojima se koristi pokušaj atentata na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kako bi se namamile žrtve.

Istraživači su primetili desetine otetih YouTube kanala koji od 16. jula emituju lažne prenose uživo Elona Muska, uz obećanje da će navodno otkriti detalje o pokušaju atentata.

shutterstock-2320406293.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Sa otetih kanala, od kojih neki imaju oko milion pretplatnika, uklonjen je originalni sadržaj i imaju nova imena - „Tesla“ ili „Donald Tramp Jr.“.

Video snimci sadrže lažnu sliku Muska koji poziva gledaoce da učestvuju u nagradnoj igri skeniranjem QR koda iz videa. Ovi kodovi usmeravaju korisnike na lažne veb sajtove koje liče na legitimne Tesline domene ili one koje povezuju Muska sa Trampom.

shutterstock-2429741159.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U opisima hakovanih kanala se tvrdi da Musk planira da pruži značajnu finansijsku podršku Trampovoj predsedničkoj kampanji. Jedan opis glasi: „Ilon Musk planira da obezbedi oko 45 miliona dolara mesečno novom političkom komitetu koji podržava bivšeg američkog lidera Donalda Trampa u okviru predsedničke kampanje.“

Istraživači su otkrili pet domena povezanih sa ovom kampanjom - musktrump.org, tesla-elon.gives, elomusk.finance, muskrise.io i taketesla.org.

shutterstock-1415202155.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Korisnicima se savetuje da budu oprezni kada naiđu na video snimke sa naslovima koji se odnose na Teslu ili napad na Trampa, da proveravaju obećanja o udvostručenoj dobiti od ulaganja u kriptovalute i izbegavaju skeniranje QR kodova na YouTubeu iz video snimaka koji promovišu ovakve nagradne igre.

Pored toga, korisnici bi trebalo da prijave svaku sumnjivu aktivnost platformi ili relevantnim vlastima.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic