Sa dolaskom svakog dana čini se da sve dublje upadamo u neki čudan san. Stvari naučne fantastike kao da oživljavaju, što je lepo prikazano ovom najnovijom tehnologijom kompanije Dnsis.

Dnsis je na tržište izneo X1 lagani ljudski egzoskelet, namenjen da pomogne u svim oblicima dvonožne lokomocije. Dizajn je zadivljujuće jednostavan i oslanja se na dva motora koja se nalaze na kukovima za pokretanje sistema.

Napravljen od aluminijuma i ugljeničnih vlakana za vazduhoplovstvo, egzoskelet je težak oko 1,6 kilograma, uključujući sve motore i baterije. Brzo napominju da ovo nije medicinski uređaj, već da je namenjen rekreaciji.

Ako možete da ostavite po strani strah od kvara bezbrižnog robotskog sistema i slučajnog iščašenja kuka, postoje neka ozbiljna poboljšanja u performansama. Obećavajući maksimalnu snagu od 900 V i maksimalnu brzinu od 27 km/h, X1 može pretvoriti vaše trčanje u zastrašujući sprint za tren oka. Ima niz pomoćnih režima, kao i pojačanje jednim pritiskom koje vam daje maksimalan učinak za kratak rafal.

heart.rate.jpg
Dnsys printscreen 
foto: Dnsys printscreen

Možete da uređujete i kontrolišete režime preko aplikacije veoma elegantnog izgleda, slično kao kontrole motora na bilo kom datom eMTB sistemu. Aplikacija vam omogućava da pratite trajanje baterije, dobijete procenu ušteđenih kalorija i analizirate svoj opseg pokreta.

Što se tiče veličine, to je jedna veličina za sve, iako se čini da je opseg podešavanja adekvatan, u rasponu od 75 do 105 cm. Ako se trošite na X1 Carbon Pro, možete dodati veze u struku da biste prilagodili veći oblik. Na butinama se nalaze BOA čegrtaljke za stezanje stvari, a struk ima grubo pristajanje na vezi sa finim podešavanjem.

exoskelton.jpg
Dnsys printscreen 
foto: Dnsys printscreen

Što se tiče toga kako X1 "razume intuicijom" vaš željeni izlaz i kretanje, Dnsis reklamira upotrebu AI računarstva da bi procenio vaš trud. „Koristimo malu neuronsku mrežu za predviđanje mišićnih sila u realnom vremenu koristeći podatke vremenske serije dobijene od magnetnih enkodera i IMU-a. Kada izvodimo zaključivanje, zahtevamo samo podatke od senzora propriocepcije egzoskeleta, izvodeći zaključak lokalno bez prikupljanja ili otpremanja bilo kakvih korisničkih podataka", kažu iz kompanije.