Američka kompanija za veštačku inteligenciju OpenAI objavila je lansiranje novog generativnog AI modela, nazvanog „GPT-4o mini“.

Prema objavi na blogu OpenAI-a, novi model je „za red veličine pristupačniji od prethodnih graničnih modela“ i „više od 60% jeftiniji od GPT-3.5 Turbo“.

shutterstock-2237655783.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

PERFORMANSE NASPRAM SNAGE

GPT-4o mini je u suštini isplativa verzija trenutnog vrhunskog potrošačkog modela za OpenAI-jev vodeći proizvod, ChatGPT.

Po OpenAI-u, kompromis između snage i performansi je minimalan. Uprkos tome što radi sa mnogo manjom potrošnjom energije, čini se da GPT mini ne zaostaje.

„GPT-4o mini nadmašuje GPT-3.5 Turbo i druge male modele u akademskim merilima kako u tekstualnoj inteligenciji tako i u multimodalnom rezonovanju i podržava isti opseg jezika kao GPT-4o.“

shutterstock-chatgpt-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

GPT MINI

Novi model podržava većinu iste funkcionalnosti kao i njegov prethodnik, ali je trenutno ograničen na tekst i viziju. OpenAI kaže da će podrška za audio i video uskoro doći.

U ovom trenutku nije jasno da li mini model ima bilo kakve ekološke prednosti u odnosu na druge modele. OpenAI nije objavio informacije koje se odnose na stvarnu metodologiju koja se koristi za smanjenje operativnih troškova. Ovo bi moglo ukazivati da se prednosti ne protežu na stvarne uštede energije, već se mogu odnositi samo na uštede troškova krajnjih korisnika.

OPENAI NA SLOBODI

Lansiranje dolazi usred stalnog toka aktivnosti kompanije i nema nedostatka akcija protiv nje.

Kao što je Cointelegraph nedavno objavio, OpenAI navodno radi na AI modelu sposobnom za napredno rasuđivanje u odnosu na GPT-4o. Nazvan „Jagoda“, novi model će navodno biti sposoban za više ljudskih odgovora. Navodno, Strawbery je produžetak misteriozne K* - projekta kompanije.

Na drugom kraju spektra vesti, OpenAI bi mogao da se nađe na nišanu Komisije za hartije od vrednosti nakon što su uzbunjivači pozvali agenciju da istraži potencijalne prekršaje u vezi sa korišćenjem ugovora o neotkrivanju podataka od strane kompanije.