SVI LINKOVI POSTAĆE NEVAŽEĆI: Google gasi ovaj popularni servis
Foto: Shutterstock

NOVITETI

SVI LINKOVI POSTAĆE NEVAŽEĆI: Google gasi ovaj popularni servis

Tech -

Google ultimatum! Petnaestogodišnji veteran - usluge skraćivanja URL-ova odlazi u istoriju.

U prošlosti su usluge skraćivanja URL-ova bile veoma popularne. Međutim, Google je još 2018. godine najavio da će postepeno ukinuti svoju uslugu skraćivanja URL-ova “goo.gl”. Nedavno je Google ponovo izdao obaveštenje, dajući fore korisnicima još jednu godinu. Sledeće godine goo.gl će zvanično ući u istoriju.

Google
foto: Shutterstock

Google-ova usluga skraćivanja URL-ova prvi put je pokrenuta 2009. godine, ali je najavljeno njeno postepeno ukidanje u martu 2018. godine, a usluga je prestala u martu 2019. Korisnici više nisu mogli da generišu nove kratke URL-ove na osnovu goo.gl. Uprkos tome, postojeći kratki URL-ovi i dalje mogu voditi na pravu web stranicu.

Google je nedavno najavio da će od 25. avgusta 2025. svi goo.gl kratki URL linkovi postati nevažeći i da će se pri njihovom kliku pojaviti ekran sa greškom 404.

S druge strane, od 23. avgusta ove godine, Google će najpre aktivirati mehanizam podsećanja i nakon što korisnici kliknu na link, pojaviće se obaveštenje koje ukazuje da će usluga biti ukinuta sledeće godine.

goo.gl
foto: Google.com

Popularnost usluga skraćivanja URL-ova potiče od neprijatnosti koju izazivaju sve duži URL-ovi. Kratki URL-ovi ne samo da mogu skratiti originalnu dužinu URL-a, već ih čine lakšim za pamćenje, ručno unošenje ili deljenje.

Google je odlučio da eliminiše goo.gl uslugu skraćivanja URL-ova. Pored promene u navikama korisnika, kratki URL-ovi se lako mogu koristiti za skrivanje zlonamernih linkova i postati alat za phishing prevare.

Izvor: LTN/Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track