POSLE SKANDALA MICROSOFT UPIRE PRSTOM U SPORAZUM SA EU: Zbog ovih pravila je nastao kolaps koji je paralisao sve?
Foto: D.M., Printscreen YT

sajber bezbednost

POSLE SKANDALA MICROSOFT UPIRE PRSTOM U SPORAZUM SA EU: Zbog ovih pravila je nastao kolaps koji je paralisao sve?

Tech -

Članak koji je objavio The Wall Street Journal obelodanio je zanimljivu tačku koju je izneo portparol Microsofta u vezi sa bezbednošću operativnog sistema Windows, a koja dolazi nakon velikog tech sloma koji je paralisao sisteme širom planete.

Portparol, iako nije citiran doslovno, rekao je za WSJ da je sporazum iz 2009. sa Evropskom komisijom razlog zašto Microsoft ne može bolje da zaključa svoj operativni sistem kako bi povećao bezbednost.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

Nakon žalbe, rekao je portparol, Microsoft se još 2009. godine složio sa Evropskom komisijom da će proizvođačima sigurnosnog softvera dati isti nivo pristupa Windows-u koji ima Microsoft.

Sporazum iz 2009. godine na kome je insistirala Evropska komisija značio je da Microsoft ne može da izvrši bezbednosne promene koje bi blokirale ažuriranje kompanije za sajber bezbednost Crowdstrike, što je izazvalo kvar oko 8,5 miliona računara, rekao je portparol u komentarima za Wall Street Journal .

Dokument koji opisuje sporazum između Microsofta i Evropske komisije dostupan je kao Doc fajl na Microsoftovoj web lokaciji.

Microsoft
foto: Shutterstock

U dokumentu se navodi da je Microsoft obavezan da učini dostupnim svoje API-je u svojim Windows klijentskim i serverskim operativnim sistemima koje koriste njegovi bezbednosni proizvodi proizvođačima bezbednosnog softvera trećih strana. U dokumentu se kaže da Microsoft takođe mora da dokumentuje API-je na Microsoft Developer Network, osim tamo gde stvaraju bezbednosne rizike.

Omogućavanje dobavljačima sigurnosnog softvera pristup ovim API-jima, iako je dobro za jednake uslove za igru, o čemu je EU brinula, nije sjajno za bezbednost kao što smo videli ove nedelje kada je CrowdStrike izbacio veoma važne mašine van mreže izazivajući haos širom sveta.

hakerski napan, Kraudstrajk, CrowdStrike, hekeri, avion
foto: Shutterstock

Ironično, dok je EU težila da stvari budu fer, Apple i Google koji proizvode macOS i ChromeOS nisu vezani istim ograničenjima... još. Prema VSJ-u, Apple je rekao programerima 2020. da im njegov operativni sistem više neće davati pristup na nivou kernela. Iako je ova promena značila da su programeri morali da promene svoj softver, to je takođe značilo da manje može poći po zlu.

Evropska unija je poslednjih godina pojačala mere za borbu protiv takozvanog antikonkurentnog ponašanja velikih tehnologija, tako da je malo verovatno da će ići putem kojim će dozvoliti Microsoftu da dalje zaključava Windows, uprkos prednostima koje bi nudile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track