JOŠ JEDNA NAJAVA ELONA MUSKA KOJA ODZVANJA: U 2026. pokrećemo masovnu proizvodnju humanoidnih robota
Foto: Shutterstock

napredak AI tehnologije

JOŠ JEDNA NAJAVA ELONA MUSKA KOJA ODZVANJA: U 2026. pokrećemo masovnu proizvodnju humanoidnih robota

Tech -

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, izjavio je da će kompanija proizvesti "istinski korisne" humanoidne robote koji će početi da rade u svojim fabrikama već sledeće godine

Najbogatija osoba na svetu, Musk, koji ima sklonost ka preambicioznim tvrdnjama na društvenim medijima, objavio je na svojoj platformi X, nekadašnjoj Twitter, da se takođe nada da će se proširiti na režim „visoke proizvodnje“ kako bi robote sa ljudskom formom učinio dostupnim za prodaju drugim kompanijama u 2026.

Elon Musk
foto: Shutterstock

Musk, koji poseduje X i takođe je šef SpaceX-a, ranije je dao smele tvrdnje o tome kada će robot, nazvan Optimus, biti spreman za komercijalnu upotrebu. Godine 2021. milijarder, za koji Forbs procenjuje da vredi 250 milijardi dolara (194 milijarde funti), rekao je da očekuje da će mehanoid biti spreman za upotrebu u Teslinim fabrikama sledeće godine.

Optimus je visok oko 1,7 metara i težak 56 kg; dizajniran je za obavljanje „dosadnog, ponavljajućeg i opasnog“ posla. Ime je aluzija na Optimusa Prajma, moćnog i dobroćudnog vođu Autobota u medijskoj franšizi Transformers.

Na događaju Tesla AI Day 2021. godine na kojem je lansiran humanoidni robot, u to vreme nazvan „Tesla Bot“, Mask je bio domaćin bizarne demonstracije na kojoj je glumac u bodiju nastavio da brejkdensuje uz muziku elektronske plesne muzike.

Na još jednom događaju Dana veštačke inteligencije 2022., Musk - koji je tvrdio da će Teslin posao sa robotima jednog dana vredeti više od njegovih automobila – demonstrirao je prototip robota koji je hodao na bini i mahao publici.

Prikazan je snimak robota koji nosi kutiju, zalivanje billjaka i pokretne metalne šipke u fabrici automobila. Musk je ranije rekao da je njegov cilj da se roboti masovno proizvode i da koštaju manje od 20.000 dolara svaki.

Tesla, Optimus
foto: Shutterstock

Optimus nije jedini Muskov projekat koji stoji iza njegovih početnih projekcija. On je 2019. rekao da se oseća „veoma uveren" da će Tesla imati samovozeće taksije na putu sledeće godine.

Ranije ove godine, rekao je da će model biti predstavljen 8. avgusta, ali izgleda da će to biti odloženo nakon što je Musk rekao da je zatražio promenu prednjeg dela vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track