INŽENJER SAMSUNGA DOBIO 6 GODINA ROBIJE! Napustio kompaniju pa prodao tajne Kinezima - ŠTETA 24,5 MILIONA!
Foto: Shutterstock

INŽINJERA OLED tehnologija koštala skupo

INŽENJER SAMSUNGA DOBIO 6 GODINA ROBIJE! Napustio kompaniju pa prodao tajne Kinezima - ŠTETA 24,5 MILIONA!

Tech -

Njegovo hapšenje i suđenje su usledili nakon višegodišnje istrage koja je otkrila da je inženjer pokušao da proda ključne tehnološke inovacije kineskim firmama

Bivši inženjer kompanije Samsung osuđen je na šest godina zatvora zbog prodaje OLED tehnologije vredne 24,5 miliona dolara kineskim kompanijama. Sud je doneo presudu nakon što je utvrđeno da je inženjer prekršio Zakon o zaštiti poslovnih tajni.

Samsung
foto: Shutterstock

Inženjer je optužen za prodaju tehnologije koja je razvijana dugi niz godina i koštala milijarde dolara, čime je prekršio poslovne tajne kompanije. Njegovo hapšenje i suđenje su usledili nakon višegodišnje istrage koja je otkrila da je inženjer pokušao da proda ključne tehnološke inovacije kineskim firmama.

Sudija Ha Sang-je je izjavio da je zloupotreba tehnologije u koju je kompanija uložila velike sume novca veoma osudna i da je potrebna stroga kazna kako bi se zaštitila državna tehnološka dostignuća. Inženjer je optužen za ilegalno pribavljanje optičkih sistema i tehnologije za OLED displeje, koje je potom pokušao da proda kineskim kompanijama.

krediti, švajcarci, presuda, Apelacioni sud
foto: Shutterstock

Nakon što je napustio Samsung, inženjer je osnovao kompaniju u Koreji i drugu u Kini. Tokom istrage je otkriveno da je koristio ove firme kako bi prenosio tehnologiju iz Samsunga kineskim firmama. Inženjer je takođe nagovorio svoje bivše kolege da mu pomognu u ovim ilegalnim aktivnostima, zbog čega su i oni osuđeni na zatvorske kazne.

Inženjer se predao vlastima nakon tri godine bekstva u Kini, a tužilaštvo je nastavilo istragu koja je dovela do njegovog hapšenja i suđenja. Tužilaštvo je istaklo da će nastaviti strogu borbu protiv industrijske špijunaže kako bi zaštitili ekonomiju i kompanije.

Ova presuda naglašava važnost zaštite poslovnih tajni i državnih tehnoloških dostignuća od ilegalne eksploatacije.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track