PROVIDNA MASKA TELEFONA VAM VREMENOM POŽUTI: Ovo su razlozi i ovako možete to sprečiti
Foto: Shutterstock

tips & Tricks

PROVIDNA MASKA TELEFONA VAM VREMENOM POŽUTI: Ovo su razlozi i ovako možete to sprečiti

Tech -

Ako imate sreće uz telefon još uvek možete da dobijete providnu, zovemo je uglavnom silikonsku, masku. Štiti telefon od osnovnih „povreda“, a istovremeno omogućava da uživamo u njegovom dizajnu. Ipak, ista pitanja muče gotovo sve korisnike - zašto providne maske vremenom požute i kako to sprečiti.

Šta je pozadina menjanja boje u žutu

Providne maske za telefon jedan su od najčešćih izbora korisnika za osnovnu zaštitu uređaja. Ipak, većina tih maski, ma koliko lepe i prozirne bile i bez obzira na debljinu materijala, požute.

maska za telefon, maska, silikonska maska
foto: Shutterstock

Odmah na početku ćemo razbiti mit - nikakvo kuvanje, pranje i izlaganje bilo kakvim hemikalijama ne pomaže. Sve što na tu temu pročitate su gluposti i samo trošite vreme i možete dodatno da oštetite masku. One će požuteti, jer im je to osobina - da vremenom gube prozirnost - ako su napravljene od određenih materijala.

Fenomen da providne maske za telefone vremenom požute pod uticajem je mnogih faktora. Među njima su najvažniji materijal futrole, navike korisnika, da li je obavljen proces nanošenja premaza na masku i uslovi okoline. Jedan od glavnih uzroka je izloženost ultraljubičastom (UV) svetlu (sunca). UV svetlo ubrzava proces oksidacije i razgradnje supstanci od kojih je najveći broj ovih maski napravljen, što dovodi do promene boje.

maska za telefon, maska, silikonska maska
foto: Shutterstock

Ovo se dešava jer UV svetlo menja molekularnu strukturu površinskog sloja materijala, uzrokujući da fleksibilna i providna plastika vremenom požuti. Dakle, šta god vi nakon toga što maska požuti uradili - ona će OSTATI žuta. I to je jednostavno tako.

Providne maske na tržištu uglavnom su izrađene od tri materijala: TPU (termoplastični poliuretan), silikona i polikarbonata (PC). Najčešći izbor proizvođača telefona, ali i na slobodnom tržištu je trmoplastični poliuretan. Izdržljiv je, lako se modeluje, jeftin je i može da se reciklira. TPU nudi otpornost na udarce, neke padove i ogrebotine, ali je podložniji menjanju boje u žutu kad je izložen sunčevoj svetlosti zbog svoje upijajuće prirode.

Maska, čišćenje
foto: Shutterstock

Kako se zaštititi od menjanja boje maske u žutu

Za održavanje visoke transparentnosti providne maske, potrebno je obratiti pažnju na UV svetlost. Što je veća izloženost UV svetlosti, to je veća verovatnoća da će providne futrole požuteti. Pokušajte da izbegavate izlaganje vaše providne futrole suncu i izvoru UV svetla, jer je to ključno za očuvanje njene providnosti.

Još jedan važan savet - ne izlažite telefon ni ekstremnoj toploti, jer i prekomerna toplota ubrzava proces menjanja boje.

Temperatura, Vrućine, Vrućina, Toplota
foto: Shutterstock

Polikarbonat je bezbojan, bez mirisa i ima stabilnu molekularnu strukturu, što ga čini otpornim da požuti. Odabir providne futrole za telefon napravljene od ovog materijala osigurava produžen proziran izgled. PC može usporiti proces menjanja boje, međutim, to možda neće biti potpuno sprečeno.

Da biste imali dugotrajno providnu masku, odabir one sa specijalnim premazom protiv oksidacije je neophodan. Ovakve futrole su skuplje i ređe, baš zato što koštaju više.

Maska, čišćenje
foto: Shutterstock

Uglavnom nisu savitljive i krtije su. Ipak, određeni proizvođači telefona već ubacuju ove maske u kutije telefona. Uglavnom presvlače leđa uređaja i manje štite bokove, ali ne žute. Peskirane su, mada to ne mora biti slučaj, i jednako lako se drže u ruci, kao TPU. PC maske su tanje i najčešće čujete „klik“ kad ih stavite na telefon. Značajnije menjaju izgled smartfona i donekle skrivaju leđa, jer su manje prozirne, ali kao što rekosmo - ne žute.

Sad kad znate zašto providne maske vremenom požute i kako to sprečiti pridržavajte se saveta, ako imate TPU masku. Ako ne želite TPU, birajte polikarbonat ili masku sa premazom protiv oksidacije.

Izvor: Techzone/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track