GREŠKA VEKA AMERIČKE KOMPANIJE! Zaposlili hakera iz Severne Koreje, PREVARIO SVE i krenuo u pohod, uključio se i FBI!
Foto: Shutterstock

zanimljivosti SVETA

GREŠKA VEKA AMERIČKE KOMPANIJE! Zaposlili hakera iz Severne Koreje, PREVARIO SVE i krenuo u pohod, uključio se i FBI!

Tech -

Zaposlili hakera iz Severne Koreje, FBI sada istražuje ovaj incident.

Američka kompanija KnowBe4, specijalizovana za sajber sigurnost, nedavno je otkrila da je nesvesno zaposlila hakera iz Severne Koreje, koji je pokušao da unese malver u njihov sistem.

Haker, Severna Koreja
foto: Shutterstock

Ovaj incident, koji je opisan kao upozorenje za sve kompanije, srećom je otkriven na vreme, pre nego što je došlo do bilo kakvih ozbiljnijih problema.

Haker, koristeći ukradeni identitet iz SAD-a i lažnu fotografiju kreiranu uz pomoć veštačke inteligencije, uspeo je da prođe sve provere tokom procesa zapošljavanja. KnowBe4 je otkrio sumnjivu aktivnost čim je osumnjičeni dobio svoj radni računar i pokušao da učita malver.

Haker, Severna Koreja
foto: Shutterstock

Ovaj događaj je pod istragom FBI-a, a KnowBe4 je sarađivao sa stručnjacima iz kompanije Mandiant kako bi potvrdili svoje nalaze. Prema rečima Stjua Šauvermana, generalnog direktora KnowBe4, ovo je primer kako i najveće sigurnosne kompanije mogu postati meta sofisticiranih napada.

Haker je navodno koristio adresu u SAD-u kao "IT mula" i povezivao se preko VPN-a iz Severne Koreje ili Kine. Ova prevara omogućava hakerima da rade na daljinu, budu dobro plaćeni, a deo zarade prosleđuju Severnoj Koreji za finansiranje ilegalnih aktivnosti. KnowBe4 je imao sreće što su njihove sigurnosne mere uspešno detektovale i zaustavile ovu pretnju.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track