IPHONE TORRENT APLIKACIJE SU SADA DOSTUPNE U EU: Apple izgubio kontrolu nad svojim ekosistemom zbog DMA zakona
Foto: Shutterstock

Nov korak Appla

IPHONE TORRENT APLIKACIJE SU SADA DOSTUPNE U EU: Apple izgubio kontrolu nad svojim ekosistemom zbog DMA zakona

Tech -

Apple striktno zabranjuje torrent aplikacije u svojoj iOS prodavnici, tvrdeći da se često koriste za kršenje autorskih prava.

Torrent aplikacije za iPhone su sada dostupne na AltStore PAL kao deo prve grupe aplikacija nezavisnih programera, tri meseca nakon što je ovo alternativno tržište iOS aplikacija pokrenuto u Evropskoj uniji.

App Store, Apple
foto: Shutterstock

Tri od četiri nove aplikacije ekskluzivne su za AltStore PAL i nisu dostupne na zvaničnom Apple App Store-u. Ove aplikacije, koje nisu razvili AltStore PAL ko-kreatori, uključuju dve aplikacije za torrentovanje i jednu društvenu aplikaciju za upoznavanje.

Nove aplikacije uključuju iTorrent, torrent klijent za iOS koji radi bez potrebe za jailbreak-om, i qBitControl, udaljeni klijent za qBittorrent namenjen iOS uređajima. PeopleDrop je društvena platforma za upoznavanje koja omogućava korisnicima da se povežu sa drugim ljudima u stvarnom vremenu. Pored njih, tu je i UTM SE, aplikacija koja omogućava emulaciju operativnih sistema poput Windows-a, Linux-a i macOS-a na iOS uređajima.

torrent, Aplikacija
foto: Shutterstock

UTM SE je jedina aplikacija iz ove grupe koja je već dostupna na zvaničnom Apple App Store-u, nakon što je prošla odobrenje početkom ovog meseca. Tim AltStore-a je značajno doprineo ovom uspehu nakon što je Apple prvobitno odbio aplikaciju u junu.

Apple striktno zabranjuje torrent aplikacije u svojoj iOS prodavnici, tvrdeći da se često koriste za kršenje autorskih prava. Međutim, sa stupanjem na snagu Digital Markets Act-a u EU, Apple je izgubio deo kontrole nad svojim ekosistemom, omogućavajući korisnicima više slobode i rizika pri izboru aplikacija koje žele da instaliraju.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track