BIVŠI INŽENJER "UDARIO" GIGANTE GDE IH NAJVIŠE BOLI: Lansirao alat koji će ih koštati milijarde dolara u kaznama
Foto: Shutterstock

privatnost dobila zrak svetlosti

BIVŠI INŽENJER "UDARIO" GIGANTE GDE IH NAJVIŠE BOLI: Lansirao alat koji će ih koštati milijarde dolara u kaznama

Tech -

Cilj ovog alata je da omogući borcima za privatnost jednak nivo tehnologije kao i onima koji krše privatnost.

Tim Libert, bivši inženjer Google-a, razvio je alat pod nazivom webXray koji otkriva kršenja privatnosti na internetu. Libert je dugo istraživao načine na koje web prati korisnike, a webXray omogućava korisnicima da pretražuju određene pojmove ili sajtove i otkriju koji sajtovi vas prate na internetu i gde ti podaci odlaze.

Privatnost
foto: Shutterstock

Libert je prvi put postao svestan obima problema kao postdiplomac na Univerzitetu Pensilvanija, kada je započeo istraživanje o praćenju korisnika na internetu. Danas, velike kompanije kao što su Google, Microsoft i Facebook prikupljaju ogromne količine podataka o našim navikama pretraživanja, često bez našeg znanja. Ove informacije mogu uključivati pretrage vezane za zdravstvene probleme i druge privatne podatke.

Cilj ovog alata je da omogući borcima za privatnost jednak nivo tehnologije kao i onima koji krše privatnost.

Libert planira da webXray postane dostupan javnosti sa osnovnim nivoom pristupa, dok će premium nivo biti namenjen regulatorima i advokatima. Ovaj alat bi mogao da pomogne u identifikaciji i rešavanju pravnih prekršaja, potencijalno koštajući velike tehnološke kompanije milijarde dolara u kaznama.

Kolačići, Privatnost
foto: Shutterstock

Tokom svoje karijere, Libert je radio kao inženjer na Google-ovom timu za privatnost, specijalizovan za kolačiće. Njegova istraživanja su pokazala da Google koristi kolačiće za praćenje korisnika, često kršeći zakone o privatnosti u različitim zemljama. Libert veruje da su velike kompanije poput Google-a često spore u rešavanju problema privatnosti, jer je za njih lakše ignorisati potencijalna kršenja nego aktivno raditi na njihovom rešavanju.

Libertov novi alat, webXray, mogao bi da promeni način na koji se kompanije odnose prema privatnosti korisnika, pružajući im alate za otkrivanje i rešavanje problema privatnosti na internetu. Kako sve više zemalja usvaja zakone o zaštiti podataka, alati poput webXray-a mogli bi da postanu ključni u osiguravanju da se ti zakoni poštuju.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track