APPLE OPET POD LUPOM ZBOG ANTIMONOPOLSKOG PONAŠANJA: Gigantu ponovo preti ogromna kazna
Foto: Shutterstock

APPLE OPET POD LUPOM ZBOG ANTIMONOPOLSKOG PONAŠANJA: Gigantu ponovo preti ogromna kazna

Tech -

Iako je CNMC ranije kaznila Apple i Google sa 218 miliona dolara zbog antimonopolskog ponašanja, nova istraga je otvorena nezavisno od konkretne žalbe.

Španija je najavila novu antimonopolsku istragu protiv kompanije Apple zbog potencijalno nepravednih praksi u App Store-u. Comision Nacional De Los Mercados Y La Competencia (CNMC) je pokrenula ovu istragu zbog sumnje da Apple nameće nepravedne komercijalne uslove programerima.

App Store, Apple
foto: Shutterstock

Iako je CNMC ranije kaznila Apple i Google sa 218 miliona dolara zbog antimonopolskog ponašanja, nova istraga je otvorena nezavisno od konkretne žalbe, prepoznajući značaj ekonomske aktivnosti aplikacija u Španiji.

Istraga će se fokusirati na moguće antikonkurentsko ponašanje Apple-a, a ako se utvrdi da su prekršili zakon, Apple bi mogao da plati kaznu do 10% svog globalnog prihoda iz prethodne godine, što može biti ozbiljan finansijski udarac.

Apple
foto: Shutterstock

Apple se još uvek nije oglasio povodom ove istrage, ali se očekuje da će kompanija pružiti odgovor kako bi se odbranila od ovih ozbiljnih optužbi. Ova istraga dolazi u trenutku kada mnoge zemlje, uključujući Japan, pokreću slične istrage protiv Apple-a zbog sumnje u antikonkurentske prakse.

Španska istraga mora biti zaključena i rešena presudom u roku od dve godine, što ostavlja dovoljno vremena za detaljno ispitivanje Apple-ovih poslovnih praksi na App Store-u. Očekuje se da će ova istraga dodatno pojačati pritisak na Apple da prilagodi svoje poslovne modele kako bi bili u skladu sa međunarodnim pravilima.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track