HAKERI RAZOTKRILI ŠPIJUNSKU KOMPANIJU: Otkrivene informacije o više od 10.000 uređaja - od špijuna postali ŽRTVE!
Foto: Shutterstock

sajber bezbednost

HAKERI RAZOTKRILI ŠPIJUNSKU KOMPANIJU: Otkrivene informacije o više od 10.000 uređaja - od špijuna postali ŽRTVE!

Tech -

Većina kompromitovanih uređaja su Windows PC-jevi, ali među njima su i Android telefoni, Chromebook računari, i Mac sistemi.

Nedavno je hakovan Spytech Software, poznati proizvođač špijunskog softvera, i tada su otkriveni podaci o hiljadama uređaja koji su bili pod nadzorom. Ovaj incident je izneo na videlo aktivnosti kompanije iz Minesote koja već 24 godine pruža softver za nadgledanje.

špijuniranje
foto: Shutterstock

Napadači su uspeli da preuzmu veliku količinu podataka sa servera Spytech-a, uključujući informacije o više od 10.000 uređaja koji su bili pod kontrolom njihovog softvera. Većina kompromitovanih uređaja su Windows PC-jevi, ali među njima su i Android telefoni, Chromebook računari, i Mac sistemi.

Spytech se dugo reklamirao kao rešenje za zabrinute roditelje i supružnike, ali i za poslovne ljude koji žele da prate aktivnosti na svojim računarima. Njihov softver SpyAgent, koji obećava nevidljivo nadgledanje i beleženje aktivnosti, sada je postao meta hakera koji su otkrili koliko daleko ide njihovo špijuniranje.

kamere, prisluškivanje, snimanje, špijuniranje
foto: Shutterstock

Podaci ukradeni u napadu otkrivaju da Spytech ne samo da prati aktivnosti korisnika na kompromitovanim uređajima, već i beleži svaku interakciju, uključujući kucanje na tastaturi, posete web sajtovima, otvaranje aplikacija i mnogo više. Ovaj softver može beležiti i razgovore i komunikacije, što ga čini veoma invazivnim alatkom za nadgledanje. Prema ukradenim podacima, Spytech je u stanju da prati uređaje sa minimalnim otkrivanjem, tako da ljudi ni ne znaju da ih neko nadgleda.

Jedan od interesantnih detalja koje su hakeri otkrili jeste da čak i izvršni direktor Spytech-a, Nejtan Polenček, koristi sopstveni softver na svom telefonu. Kada su ga kontaktirali novinari, Polenček je rekao da nije bio svestan ovog bezbednosnog incidenta. Podaci ukradeni u napadu čak otkrivaju tačnu lokaciju njegove kuće u Minesoti.

kamere, prisluškivanje, snimanje, špijuniranje
foto: Shutterstock

Ovaj hakerski napad stavlja Spytech u nezavidnu poziciju, jer će verovatno morati da obaveste sve svoje korisnike, ali i američke federalne vlasti. Iako Spytech još nije dao zvaničnu izjavu o incidentu, jasno je da će posledice biti dalekosežne.

Ranije ove godine, slična situacija se dogodila sa drugom kompanijom za špijunski softver, pcTattletale, koja je nakon hakovanja odlučila da ugasi sve svoje aktivnosti umesto da javno prizna proboj.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track