Šest najpametnijih načina da iskoristite stari telefon, nemojte bacati mobilni telefon i ne dozvolite da ga prekrije prašina.

Nakon što kupite novi telefon, da li vaš stari telefon samo stoji u fioci i skuplja prašinu? S obzirom na to da su specifikacije mobilnih telefona u poslednje vreme ne napreduju preterano, jer čak i nekoliko godina stari uređaji još uvek imaju dovoljno brzine i snage za određenu praktičnu vrednost. Imajući to na umu neki dovitljivi i snalažljivi korisnici su dali šest najboljih saveta kako da ponovo upotrebite stare telefone, čime ne samo da ponovo koristite resurse već i štedite budžet za kupovinu više uređaja.

shutterstock-mobilni-telefoni-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Stari telefon kao kućni monitor

Mnogi ljudi kupuju kućne monitore kako bi u svakom trenutku pratili dešavanja sa decom i kućnim ljubimcima ili jednostavno rečeno, radi zaštite kuće. Umesto da kupujete kameru koja košta desetine evra, možete preuzeti aplikacije (kao što su Haven, Video monitor, Reolink i slične) na stari telefon, postaviti ga na odgovarajuće mesto i povezati sa napajanjem te tako dobiti potpuno funkcionalni kućni monitor bez dinara dodatnih troškova.

Muzički plejer

Stari telefon može jednostavno služiti kao muzički plejer! Posebno je to korisno u starijim automobilima, gde Bluetooth ili bežični prenos nije podržan. Korisnici često moraju birati između punjenja i puštanja muzike, ali sa starim telefonom ovaj problem može biti lako rešen. Preporučuje se da oslobodite što više prostora u memoriji uređaja i koristite funkciju offline preuzimanja na platformi za streaming, kako biste unapred snimili muziku i tako uživali u omiljenim pesmama čim uđete u auto.

shutterstock-muzika.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prenosni ručni gejming uređaj

Ako telefon koji ne planirate više da koristite svakodnevno, a ima snažan procesor, nemojte ga bacati. Povežite ga sa eksternim mobilnim gejming džojstikom i pretvorite ga u prenosni ručni gejming uređaj. Nema potrebe da non stop skidate kontroler, čim se vratite na redovno korišćenje telefona ili ponovo ga montirate kada se igrate jer će telefon već biti u gejming režimu. Ovo takođe može smanjiti nervozu u vezi trajanja baterije i održati napunjenost glavnog telefona za svakodnevnu upotrebu.

Univerzalni daljinski upravljač

Kako pametni kućni aparati postaju sve raznovrsniji, svaki od njih zahteva različitu aplikaciju. Da vam glavni telefon ne bi izgledao kao potpuni haos sa prenatrpanim brojem aplikacija, možete razmisliti o korišćenju starog telefona kao univerzalnog daljinskog upravljača i poveriti mu kontrolu nad svim pametnim kućnim uređajima, čime se istovremeno eliminišete potrebu da svi članovi porodice instaliraju niz aplikacija za iste te uređaje.

shutterstock-mobilni-telefon-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Digitalni foto ram

Stari telefon može služiti kao digitalni foto ram. Povežite ga na napajanje i preuzmite aplikaciju za foto ram ili ga povežite sa cloud foto servisom. Možete napraviti da telefon rotira fotografije porodice, putovanja ili deliti vaše omiljene fotografije u svakom trenutku.

Wi-Fi bazna stanica

Sa SIM karticom ili eSIM-om, stari telefon se može transformisati u Wi-Fi baznu stanicu, posebno kada postoji više uređaja kao što su laptop računari, tablet uređaji ili drugi proizvodi kojima je potreban internet. Na ovaj način može sprečiti da glavni telefon dugo vremena služi kao bazna stanica, što dovodi do pregrevanja i bržeg pražnjenja baterije.

Izvor: LTN/Benchamrk/Darko Mulic