TAMNA STRANA POPULARNE TEMU APLIKACIJE: Dok naručujemo odeću s nje, pravila o kaznama prete da je sruše!
Foto: Shutterstock

velike kazne za PRODAVCE IZ kine

TAMNA STRANA POPULARNE TEMU APLIKACIJE: Dok naručujemo odeću s nje, pravila o kaznama prete da je sruše!

Tech -

Stotine kineskih prodavaca na Temu protestovale su protiv, kako oni nazivaju, nepodnošljivo visokih kazni koje je nametnula firma, što je novi znak oštre konkurencije cena sa niskobudžetnim rivalom Šeinom (Shein).

Temu, međunarodna online stranica u vlasništvu PDD Holdingsa, prodaje širok spektar proizvoda, od kojih su mnogi proizvedeni u Kini, po najnižim cenama. Njegova popularnost je porasla od lansiranja u septembru 2022. godine, kao i konkurencija sa vodećim kompanijama u e-trgovini kao što su Šein i Amazon u Sjedinjenim Državama i drugim tržištima.

Temu
foto: Shutterstock

Trgovac odećom iz Guangdžoua (Guangzhou) rekla je da je Temu u aprilu uveo nove kazne koje mogu iznositi i do pet puta veće od vrednosti rasprodaje kada kupci vrate svoje kupovine za povraćaj novca.

„U redu je da refundiram kupcima, ali ono što prodavci žele je da Temu prestane da nas kažnjava bez razloga“, rekla je 25-godišnja prodavačica odeće iz Guangdžoua, dodajući da je u ponedeljak otišla u Temuovo sedište u Guangdžouu da protestuje.

„Da bi se stvari smirile, Temu nam je rekao da registrujemo iznose kazni koje treba da platimo, ali posle ništa nisu uradili. Dakle, 29. jula se okupilo više prodavaca i bilo je oko 400 do 500 ljudi“, rekla je ona. Ona je odbila da bude imenovana zbog osetljivosti stvari.

yuan
foto: Shutterstock

Video snimci incidenta koji su kružili internetom takođe pokazuju stotine demonstranata ispred zgrade.

Temu je u saopštenju naveo da su većina demonstranata bili prodavci odeće koji takođe posluju sa Šeinom i da aktivno radi sa trgovcima na pronalaženju rešenja.

„Trgovci su odbili da rešavaju sporove putem normalne arbitraže i pravnih kanala navedenih u ugovorima o prodavcima“, navodi se u saopštenju i dodaje da su trgovci nezadovoljni načinom na koji rešavaju pitanja nakon prodaje u vezi sa kvalitetom i usklađenošću njihovih proizvoda.

Temu
foto: Shutterstock

Trgovac odećom rekao je da su mnogi prodavci bankrotirali ili zatvoreni otkako je Temu započeo tu praksu, što uključuje novčane kazne po raznim pitanjima kao što su pogrešna veličina odeće.

„Ja sam mali prodavac. Moja procena je bila da ću morati da platim kaznu od 110.000 juana (15.000 dolara), ali kada sam dobila kaznu, ona je bila 290.000 juana“, rekla je ona, dodajući da se njeni artikli prodaju po samo 20 ili 30 juana i ona još nije ostvarivala dovoljno zarade da plati svoje kazne.

Peni, još jedan prodavac iz Guangdžoua koji je protestovao u ponedeljak, rekla je da još uvek ne može da napusti Temu.

yuan
foto: Shutterstock

„Ne mogu jednostavno da napustim Temu jer imam radnike koje treba da platim i odeću vrednu nekoliko miliona juana u skladištu. Nemam izlaza“, rekla je ona.

Temu je rekao da većina njegovih trgovaca doživljava uspeh prema njegovim smernicama, izveštavajući o povećanju prodaje i pozitivnim povratnim informacijama kupaca.

„Iako su kazne neophodne za održavanje tržišta visokog kvaliteta, mi smo posvećeni pravičnoj primeni i rešavanju sporova“, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track