CROWDSTRIKE JE IZAZVAO VEĆU ŠTETU NEGO STO SE MISLILO: Prijavljeni broj od 8,5 miliona Windows računara je daleko veći
Foto: Shutterstock

sajber bezbednost

CROWDSTRIKE JE IZAZVAO VEĆU ŠTETU NEGO STO SE MISLILO: Prijavljeni broj od 8,5 miliona Windows računara je daleko veći

Tech -

Microsoft navodi da je glavni uzrok štete činjenica da CrowdStrike-ov softver operiše na nivou kernela operativnog sistema.

Nedavni globalni IT pad koji je zahvatio brojne velike kompanije, uzrokovan greškom u softverskom ažuriranju CrowdStrike-a, imao je daleko veći obim nego što se prvobitno mislilo, otkriva Microsoft.

CrowdStrike
foto: Shutterstock

Microsoft je u novom blog postu objavio da je stvarni broj pogođenih uređaja mnogo veći od prvobitno prijavljenih 8,5 miliona Windows računara.

Prema Microsoft-u, ova brojka predstavlja samo mali deo stvarno pogođenih uređaja, jer su u računanje uključeni samo uređaji koji su delili izveštaje o padu sistema.

hakerski napad, Kraudstrajk, CrowdStrike, hakeri
foto: Shutterstock

Većina miliona pogođenih računara je sada popravljena, ali industrija i dalje istražuje kako je ovako ozbiljan problem mogao da se desi. Microsoft navodi da je glavni uzrok štete činjenica da CrowdStrike-ov softver operiše na nivou kernela operativnog sistema, što znači da je greška u ažuriranju uticala na čitav sistem, prouzrokujući poznati "Blue screen of death", odnosno plavi ekran smrti.

Kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti, Microsoft radi na smanjenju potrebe za kernel drajverima i planira da bliže sarađuje sa trećim stranama kako bi osigurao bolje prakse prilikom uvođenja ažuriranja. CrowdStrike je saopštio da je do prošlog četvrtka 97 procenata pogođenih uređaja ponovo online.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track