Tehnološki gigant je startap nazvao „konkurentom“ po prvi put u podnesku SEC-a.

Microsoft ima dugu i zamršenu istoriju sa OpenAI, uloživši prijavljenih 13 milijardi dolara u ChatGPT proizvođača kao deo dugoročnog partnerstva. Kao deo ugovora, Microsoft pokreće OpenAI modele u svojim poslovnim i potrošačkim proizvodima, i ekskluzivni je OpenAI dobavljač u cloud-u.

shutterstock-microsoft.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U Microsoftovom godišnjem 10K, OpenAI se pridružio dugačkoj listi konkurenata u AI, pored Anthropica, Amazona i Mete. OpenAI je takođe naveden pored Googla kao konkurent Microsoft-u u pretrazi, zahvaljujući novoj OpenAI funkciji SearchGPT objavljenoj prošle nedelje.

Moguće je da Microsoft pokušava da promeni narativ o svom odnosu sa OpenAI-jem u svetlu antimonopolskih zabrinutosti - FTC trenutno istražuje odnos, zajedno sa sličnim ulaganjima dobavljača u oblaku u AI startupove. Microsoft je nedavno pristao da ustupi svoje mesto posmatrača u odboru u startap-u, mesto koje je dobio nakon neslaganja prošle jeseni u kojoj je odbor OpenAI nakratko otpustio izvršnog direktora Sema Altmana, što je navelo izvršnog direktora Microsofta Satya Nadellu da ponudi njemu i drugim vrhunskim rukovodiocima poslove u Microsoftu.

shutterstock-openai-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Međutim, ovakvi dosijei SEC-a često su mesta na kojima korporacije izbacuju hiper-oprezna upozorenja investitorima.

Partneri i konkurenti sigurno nisu međusobno isključivi naslovi u Silicijumskoj dolini. Godine 2000, dominantni pretraživač u to vreme, Yahoo, objavio je sporazum da dozvoli da se rezultati Google-ove pretrage pojavljuju na njegovoj veb stranici. Dve kompanije su bile partneri nekoliko godina, sve dok Google nije pojeo Yahoo-ov ručak u pretrazi i postao nezvanični, ali dominantni prag interneta. Dve kompanije su bile partneri, ali su i dalje bile pretnje jedna drugoj.

shutterstock-microsoftopenai-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Postoji dovoljno istorije ove vrste prekidača napajanja u tehnologiji da je barem zamislivo da će odnos Microsofta i OpenAI-a krenuti sličnim putem.

Bez obzira na to, Microsoft "ne stavlja sva svoja jaja u jednu korpu".

U martu, Microsoft je angažovao suosnivače AI startupa vrednog milijardu dolara, Mustafu Suleymana i Karéna Simonyana iz Inflection AI, da vode svoju novu Microsoft AI diviziju. Provajder u oblaku ulaže mnogo u Microsoft Copilot i gradi budućnost veštačke inteligencije koja je potpuno odvojena od OpenAI.

Bonus video:

Kurir TV "VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA SVE ULOGE!" Meri Henderson o ZAPANJUJUĆEM NAPRETKU AI-a: Uglavnom SENIORI gube pozicije!