Roditelji motocikliste koji je poginuo u nesreći 2022. u kojoj je učestvovao Tesla model 3 na autopilotu u Juti, tužili su proizvođača električnih automobila i vozača vozila, tvrdeći da su softver pomoćnika vozača i druge bezbednosne funkcije „neispravne i neadekvatne“.

Landon Embri, 34, poginuo je na licu mesta nakon što je model 3 koji je uključio autopilot brzinom od 75-80 milja na sat udario u zadnji deo njegovog motocikla Harley Davidson, odbacivši ga sa motora, navodi se u tužbi podnesenoj državnom sudu u Solt Lejk Sitiju prošle nedelje.

shutterstock-tesla.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U tužbi se tvrdi da je vozač modela 3 bio "umoran" i "nije u stanju da vozi kao obično oprezan vozač". Takođe u tužbi se navodi da su senzori autopilota, kao što su kamere, „trebali da identifikuju opasnost koju predstavlja Decedentov motor u njegovom prisustvu“.

„Razumno oprezan vozač, ili adekvatan sistem automatskog kočenja, bi, i mogao bi usporiti ili stati bez sudara sa motorom“, navodi se u žalbi.

Tesla nije bila dostupna za komentar.

shutterstock-tuzba-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Tužba doprinosi sve većoj kontroli Teslinih sistema pomoćnika vozača Autopilot i Full Self-Driving.

Automobil Tesla Model S bio je u režimu "potpuna samovožnja" kada je u aprilu ove godine udario i ubio 28-godišnjeg motoristu u oblasti Sijetla, saopštila je policija ove nedelje.

Tesla je u aprilu rešio tužbu zbog sudara 2018. u kojem je poginuo inženjer kompanije Apple nakon što je njegov model X, koji je radio na autopilotu, skrenuo sa autoputa u blizini San Franciska.