Elon Musk je obnovio tužbu protiv proizvođača ChatGPT OpenAI i njegovog generalnog direktora Sema Altmana, rekavši da kompanija stavlja profit i komercijalne interese ispred javnog dobra.

Nova tužba je najnoviji pokušaj Muska da se suprotstavi kompaniji kojoj je suosnivač 2015. On navodi da kada je tehnologija OpenAI počela da transformiše generativnu veštačku inteligenciju, Altman je „preokrenuo narativ i nastavio da unovčava AI“.

profimedia0823005279.jpg
Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

U tužbi se traži sudska odluka da je OpenAI licenca za Microsoft da koristi svoje AI modele ništavna i nevažeća. Musk takođe tvrdi da su jezički modeli OpenAI-a izvan okvira partnerstva kompanije sa Microsoftom.

OpenAI ima licencno partnerstvo sa Microsoftom, prema kojem veliki tehnološki gigant ulaže milijarde dolara u startap u zamenu za korišćenje svojih velikih jezičkih modela za svoje računarske usluge.

U junu, Musk je povukao raniju tužbu protiv OpenAI-a i Altmana koja ih je optužila da su napustili prvobitnu misiju startapa da razvijaju veštačku inteligenciju u korist čovečanstva, a ne za profit.

altman-musk.jpg
printscreen YT 
foto: Printscreen YT

Advokati Muska tražili su od državnog suda Kalifornije da odbaci tužbu, prvobitno podnetu u februaru, bez navođenja razloga za taj potez.

U slučaju podnetom u februaru, Musk je rekao da su se tri osnivača OpenAI prvobitno složila da rade na veštačkoj inteligenciji na način koji bi „koristio čovečanstvu“.