Windows 11 je prvi put dostigao 30% tržišnog udelа, što predstavlja značajan preokret za Microsoft. Iako prelazak na novi operativni sistem nije bio lak za mnoge korisnike, činjenica da Windows 10 gubi podršku u oktobru 2025. godine očigledno je podstakla mnoge na nadogradnju.

Podaci sa sajta Statcounter otkrivaju da je Windows 11 konačno prešao prag od 30% u ukupnom broju korisnika Windows operativnog sistema. Ovaj porast dolazi dok se broj korisnika Windows 10 smanjuje, što ukazuje na to da se mnogi konačno odlučuju za prelazak na noviji sistem.

shutterstock-1960373545.jpg
Shutterstock 
Windows 10 odlazi u zaboravfoto: Shutterstock

Teško je precizno odrediti šta je uzrokovalo ovaj nagli porast usvajanja Windows 11. Moguće je da su korisnici prešli na novi sistem pre nego što prestane podrška za Windows 10. Takođe, rast može biti posledica povećane prodaje novog hardvera, kao što su Surface Pro 11 i Surface Laptop 7. Druga mogućnost je da su korisnici konačno prihvatili promene koje donosi Windows 11 i sada su spremni za prelazak.

Za one koji su nevoljno prešli sa Windows 10 na Windows 11, postoji nekoliko opcija za prilagođavanje. Možete učiniti da Windows 11 izgleda kao Windows 10 uz pomoć aplikacije ExplorerPatcher. Takođe, možete preurediti Start meni koristeći programe kao što su Start11 ili StartAllBack.

(Kurir.rs/Telegraf/M.J)