Jedna od najpopularnijih društvenih mreža, Instagram, doživela je procvat u protekloj deceniji - nakon velikog "buma", kompaniju je kupio Fejsbuk, danas poznat kao Meta, a pod svojim okriljem ima još i WhatsApp.

Verovatno nema onoga ko iole ozbiljnije koristi telefon, a da bar neki put nije prekratio vreme gledajući Instagram Reels, smejući se kada vidi Instagram Story ili Instagram Post.

Međutim, nekad vam jednostavno bude previše - primetite da vam Instagram oduzima vreme koje ste planirali da potrošite na nešto drugo, odvlači vam koncentraciju od poslova koje imate da završite, ili jednostavno želite da se odmorite.

foto: Shutterstock

U takvim situacijama, dobro je da znate kako da obrišete Instagram nalog, odnosno trajno ga, ili privremeno, deaktivirate.

Kako obrisati Instagram nalog

Za početak, trebalo bi da razmislite o tome da li želite da ugasite svoj Instagram nalog trajno, ili možda samo privremeno želite da se odmorite od ove društvene mreže.

U svakom slučaju, imate dva izbora: ili da deaktivirate nalog, ili da ga potpuno obrišete. U ovom tekstu objasnićemo kako funkcionišu obe opcije, kao i šta znače.

Budite, međutim, oprezni, i dobro razmislite pre nego što odlučite: ako trajno obrišete svoj nalog, onda će vam se obrisati i svi podaci, odnosno sav sadržaj koji ste tamo objavljivali, što znači da nećete moći da ih dobijete nazad.

Kako ugasiti Instagram trajno?

foto: Shutterstock

Ukoliko imate dobar razlog za trajno brisanje Instagram naloga i odlučili ste se na ovaj potez, trebalo bi da znate da će se u tom slučaju obrisati vaš profil, kao i sve fotografije, video-snimci, komentari, lajkovi i pratioci.

Kada se proces jednom završi, ne postoji način da sve ovo povratite jednom kada ste odlučili da definitivno obrišete svoj Instagram nalog. Takođe, ako ga je neko u međuvremenu zauzeo, nećete moći da iskoristite isto korisničko ime na Instagramu u slučaju da ikada poželite da napravite novi nalog.

Prema zvaničnom uputstvu koje se nalazi na sajtu Instagrama, postoje dva načina za trajno brisanje naloga na ovoj društvenoj mreži. Prvi je putem kompjutera, drugi putem telefona, i njime ćemo se pozabaviti kasnije u tekstu.

foto: Shutterstock

Kada je u pitanju brisanje naloga putem računara, trebalo bi da odete na "Delete Your Account" stranicu, ali ćete morati prvo da se ulogujete, ako već niste.

Zatim, odaberete jednu od opcija kada vas Instagram upita zbog čega želite da obrišete svoj nalog trajno. Ovo je obavezno, jer dok to ne učinite, nećete moći ni da obrišete nalog, neće biti te opcije.

Sledeće što bi trebalo da uradite, jeste da kliknete na Delete (vaše korisničko ime).

Ako biste hteli da obrišete neki drugi nalog (onaj u kom niste trenutno ulogovani), idete na korisničko ime na Delete Your Account stranici, podešavanja, Edit profile pa Log out.

Zatim se ulogujete na nalog koji želite trajno da obrišete, i nastavite po prethodno opisanoj proceduri.

Privremeno brisanje Instagrama

foto: Shutterstock

Ako niste spremni da se zauvek oprostite od Instagram naloga koji koristite, onda je verovatno bolje da odaberete opciju za privremeno brisanje Instagram naloga.

Ukoliko poželite, možete da se vratite svom nalogu uvek jednostavnim logovanjem, i biće sve kao da niste ni odlazili – fotografije, pratioci, objave… sve će vam biti sačuvano.

I ovde ćemo se prvo fokusirati na privremenu deaktivaciju putem računara, a zatim u posebnom odeljku objasniti kako da to uradite preko telefona.

Prvo se ulogujete na svoj instagram nalog, a zatim odaberete Profile, pa Edit Profile. Sledeće što treba da uradite je da odaberete "Temporarily deactivate my account" (dole desno), a onda ponovo da odgovorite zašto ste se odlučili na takav potez i ukucate svoju lozinku.

Na kraju, idete na Temporarily deactivate account, i zatim Yes.

Brisanje Instagrama – najčešći problemi

foto: Profimedia

Kao što smo nekoliko puta napomenuli, među najčešćim problemima koji se mogu pojaviti kada je u pitanju brisanje Instagrama u pitanju može se pojaviti to što niste odgovorili na pitanje platforme zbog čega ste se odlučili na taj potez.

Takođe, u probleme bi moglo da se ubroji i to što ste, možda, zaboravili svoju lozinku, što se dešava češće nego što mislite (naročito kod onih koji su stalno ulogovani na svom uređaju, pa ni ne razmišljaju o šifri koju su napravili nekada davno).

Kada govorimo o problemima, trebalo bi u svakom slučaju da proverite koji Instagram nalog zapravo brišete, ukoliko ih imate više od jednog. Koliko god da ste sigurni, nikad nije zgoreg proveriti ikonicu profila kako biste bili uvereni da brišete pravi nalog.

Link za deaktiviranje Instagrama

foto: Profimedia

Ako ste sigurni da želite zauvek da obrišete svoj instagram nalog, pripremili smo za vas link na kom to možete učiniti.

Potrebno je da odete ovde: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/ i odatle se pridržavate ranije opisanih koraka.

Isto tako, ako planirate privremeno da deaktivirate Instagram, tu vam nije potreban poseban link već po opisanoj proceduri to radite iz uređivanja svog naloga.

Pomoć se nalazi ovde:https://help.instagram.com/728869160569983/?helpref=related_articles

Kako deaktivirati Instagram preko telefona?

Ovo je drugi način na koji možete da privremeno deaktivirate ili trajno obrišete svoj instagram nalog – putem telefona, što je, verujemo, zgodnije za one koji su često u pokretu ili jednostavno nisu navikli na često korišćenje računara.

foto: Profimedia

Ako želite preko telefona da trajno obrišete Instagram nalog, onda bi trebalo da uđete na internet pregledač (Google Chrome, Safari ili neki treći) i zatim da pratite postupak opisan u prethodnim koracima. Važno je napomenuti da ovo ne možete da uradite iz aplikacije.

Slično je i za privremeno brisanje, s tim što ovo možete da uradite i koristeći "Accounts center". Idete na profil, meni, podešavanja, a zatim Privacy. Odatle odaberete "Account ownership and controls", odakle možete da birate "Deactivation or deletion".

Odaberete, zatim, onaj nalog koji želite da deaktivirate, i onda Continue. Ista je procedura i za trajno brisanje ako koristite Accounts center.

Zašto ne mogu da deaktiviram Instagram?

foto: Profimedia

Kao što smo već rekli, jedan od razloga iz kojih ne možete da deaktivirate svoj Instagram nalog jeste ukoliko niste odgovorili na pitanje zbog čega to radite (možete odabrati bilo šta).

Zatim, drugi razlog može biti i to što pokušavate da deaktivirate Instagram iz aplikacije, a moguće je samo iz pregledača (bilo sa računara ili telefona).

Na kraju, neki korisnici su se na društvenim mrežama žalili da ne mogu da obrišu Instagram nalog jer im je povezan sa nekim drugim aplikacijama, poput onih za pregled toga ko ih je zapratio ili otpratio. Zato nije loše da to proverite, ukoliko ne možete da obrišete nalog.

(Kurir.rs/B92/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija FEJSBUK MENJA IME? Sve bi trebalo da bude poznato za nekoliko dana