Gugl bi mogao da se suoči sa drastičnim merama u Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi nadležni mogli da nalože razdvajanje Androida i Chrome-a od kompanije.

Ova potencijalna odluka dolazi u trenutku kada Google dominira tržištem mobilnih operativnih sistema i veb pretraživača, a sve je počelo presudom američkog suda koji je utvrdio da je kompanija zloupotrebila svoju poziciju.

Američki sud je nedavno presudio da je Google prekršio antimonopolske zakone tako što je na Android uređajima unapred instalirao svoj pretraživač i veb pretraživač, koristeći time svoju tržišnu moć.

shutterstock-1885322296-50.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ova presuda je otvorila vrata Ministarstvu pravde SAD da istraži različite opcije za obnavljanje konkurencije, uključujući prisilno razdvajanje Androida i Chrome-a od Google-a.

Pored razdvajanja, razmatraju se i druge mere poput zabrane ekskluzivnih ugovora o pretrazi, kao i moguće ograničenje Google-ove AdWords platforme. Ove mere bi mogle značajno uticati na način na koji Google posluje, a posebno na njegovu sposobnost da integriše različite proizvode i usluge.

Ako se ove mere sprovedu, Google bi se suočio sa značajnim promenama u načinu poslovanja, što bi moglo otvoriti vrata konkurentima i potencijalno promeniti pejzaž tehnologije i interneta kakav poznajemo.

Situacija se razvija, i ostaje da se vidi kako će Google odgovoriti na ove izazove, ali jedno je sigurno – budućnost Androida, Chrome-a i same kompanije je sada pod velikim znakom pitanja.

(Kurir.rs/Telegraf/J.M.)

Bonus video:

kurir televizija EVO KAKO DA PREPOZNATE INTERNET PREVARANTE! Stučnjak: Svaka lažna ponuda koja se nudi građanima obavezno sadrži OVAJ element