ELON MASK PONOVO NAPRAVIO TOTALNU POMETNJU: Novi AI četbot pravi slike bez ograničenja, na tapeti su najviše političke figure
Foto: Shutterstock

ELON MASK PONOVO NAPRAVIO TOTALNU POMETNJU: Novi AI četbot pravi slike bez ograničenja, na tapeti su najviše političke figure

Tech -

Kompanija xAI, u vlasništvu Elona Maska, lansirala je Grok-2 i Grok-2 mini, novu verziju svog četbota, koji sada može generisati slike na društvenoj mreži X. Ove funkcije trenutno su dostupne samo za Premium i Premium+ korisnike na platformi.

Grok-2 predstavlja značajan iskorak u odnosu na prethodnu verziju Grok-1.5, sa poboljšanim sposobnostima u oblasti ćaskanja, kodiranja i rezonovanja. Ovaj model je dostupan u beta verziji zajedno sa manjim, ali jednako sposobnim, Grok-2 mini modelom.

Jedan od zanimljivih aspekata nove funkcionalnosti jeste to što Grok-2 trenutno nema ograničenja kada je u pitanju kreiranje slika političkih figura, što su korisnici već počeli da koriste. S obzirom na predstojeće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, očekuje se da će kompanija uskoro biti pod pritiskom da uvede određene restrikcije u ovom domenu.

Maskova kompanija planira da Grok-2 i Grok-2 mini modele učini dostupnim i programerima putem enterprise API-ja kasnije ovog meseca, što bi moglo omogućiti dalju integraciju ovih alata u različite aplikacije i servise. Pored toga, xAI planira da uvede AI-pogonjene funkcije na mreži X, uključujući poboljšane pretrage, analitiku objava i odgovore.

Važno je napomenuti da trenutne informacije o Grok-2 modelu ostavljaju dosta nepoznanica, posebno u pogledu njegovih stvarnih mogućnosti. Iako neki korisnici tvrde da je Grok-2 bolji u generisanju koda, pisanju i obradi vesti, prethodna verzija je često pravila greške u ovim zadacima.

Kako tehnologija napreduje, potencijalne opasnosti od korišćenja ovih AI alata za stvaranje dezinformacija postaju sve veći problem. Još uvek nije jasno da li slike generisane putem Groka sadrže bilo kakve metapodatke koji bi naznačili da su kreirane veštačkom inteligencijom.

Kompanija xAI nije se oglasila povodom planova za ograničavanje ovih funkcionalnosti, ali se očekuje da će se to promeniti kako se približavaju izbori i rastu pritisci za uvođenje dodatnih sigurnosnih mera.

(Kurir.rs/Telegraf/J.M.)

Bonus video:

03:09

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA SVE ULOGE! Meri Henderson o ZAPANJUJUĆEM NAPRETKU AI-a: Uglavnom SENIORI gube pozicije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track