Apple kao da želi da se reši iPhonea 15 što pre: Već najavili novi model, a evo kad izlazi na tržište
Foto: Shutterstock

USKORO

Apple kao da želi da se reši iPhonea 15 što pre: Već najavili novi model, a evo kad izlazi na tržište

Tech -

Uskoro dolaze novi iPhonei. Serija iPhone 16 trebalo bi da se pojavi na tržištu u septembru, dok je izlazak iPhonea SE 4 predviđen za sledeće proleće. Uobičajeno je da Apple nastavi da prodaje prošlogodišnje modele po sniženim cenama. Međutim, s obzirom na nadolazeće modele, čini se da osnovni model iPhonea 15, naročito bez funkcija Apple Intelligence, neće imati svetlu budućnost.

iPhone 15 neće dobiti najveće nove funkcije iOS-a 18

Kada je Apple Intelligence predstavljen u junu, objavljen je iznenađujuće kratak spisak uređaja koji će ga podržavati. Novi AI će biti nedostupan za iPhone 15 i iPhone 15 Plus, dok će modeli 15 Pro i Pro Max podržavati funkcije Appleove veštačke inteligencije.

Ajfon, Iphone, IPhone
foto: Shutterstock

Ovo je ključno za budućnost iPhonea 15, posebno uzimajući u obzir dolazak modela iPhone 16 i iPhone SE 4.

Kada se sledeći mesec predstavi serija iPhone 16, svi modeli, uključujući Pro verzije, biće opremljeni snažnim A18 čipom, piše 9to5Mac. Ovaj čip omogućiće korišćenje svih novih veštački inteligentnih funkcija koje su deo najnovije verzije operativnog sistema iOS 18.1. Takođe, svi modeli iPhonea 16 podržavaće Apple Intelligence.

To nije nužno loša vest za iPhone 15 jer je uobičajeno da noviji modeli imaju funkcije koje nisu dostupne na starijim verzijama. Međutim, prava pretnja za iPhone 15 predstavlja iPhone SE 4, koji se ističe kao izuzetno privlačna opcija za kupce s ograničenim budžetom.

Ajfon, Iphone, IPhone
foto: Shutterstock

Mark Gurman iz Bloomberga nedavno je izvestio da će Apple već početkom 2025. godine predstaviti novi iPhone SE - prvu nadogradnju svog pristupačnijeg telefona od 2022. Očekuje se da će ovaj model vizualno podsećati na iPhone 14, s oštrijim OLED ekranom koji se proteže preko celog uređaja i podržavaće Apple Intelligence.

Teška vremena dolaze za iPhone 15

Nažalost, osnovni iPhone 15 čekaju teška vremena. Nadolazeći iPhone 16 donosi značajna poboljšanja, kao što su Apple Intelligence, Action i Capture tastaturu, unapređenja kamere i mnoge druge funkcije, što opravdava dodatnih stotinak evra u odnosu na model 15. S dolaskom iPhonea SE 4, biće još teže opravdati postojanje iPhonea 15.

Apple je poznat po tome što svoje uređaje čini korisnim i aktuelnim godinama nakon njihovog izlaska na tržište. Obično je kupovina modela iPhonea iz prošle godine dobra investicija. Međutim, zbog nedostatka podrške za Apple Intelligence i uz dolazak telefona SE 4, čini se da iPhone 15 neće pratiti taj trend.

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S.)

Bonus video:

01:08

NOVI GEDZETI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track