OVI UREĐAJI TROŠE STRUJU I KADA NISU UKLJUČENI: Svi ih koristimo, a ne znamo da nam izvlače pare iz džepa kada stignu računi!
Foto: Shutterstock

Obratite pažnju!

OVI UREĐAJI TROŠE STRUJU I KADA NISU UKLJUČENI: Svi ih koristimo, a ne znamo da nam izvlače pare iz džepa kada stignu računi!

Tech -

Kada su ovi uređaji uključeni u struju, čak i ako ne rade. Kako bi uštedeli eletričnu energiju, ljudi sve češće isključuju svetla i uređaje kad god ih ne upotrebljavaju. To je odlična strategija jer nepotrebno ostavljanje uređaja uključenima rasipa struju uzalud i može da poveća treškove.

Međutim, isključivanje uređaja nije uvek dovoljno – mnogi uređaji crpe struju i dok su isključeni ukoliko je uključeno napajanje.

Punjač za telefon

Priznaćete da redovno ostavljate punjač za telefon u štekeru čak i kada izvadite telefon sa punjenja. Onće i tada nastaviti da crpi energiju čak i kada telefon nije "nakačen" na njega.

Desktop i laptop računar

Vi kliknete dugme za gašenje desktop računara, a često ga i ne isključimo u potpunosti, već ga samo stavimo u stanje "spavanja". U takvom stanju, računar se ipak stavlja u režim niske potrošnje pa programi ostaju aktivni i lako se ponovo mogu uključiti. Isto je i kada ostavite kabl za punjenje laptopa.

Televizor

Televizori troše struju i kada su ugašeni
Televizori troše struju i kada su ugašenifoto: patchanu noree / Alamy / Alamy / Profimedia

I kada ga uveče ugasite, on će preko noći trošiti određenu električnu energiju. Budite oprezni sa njim, piše "Future house store".

Mikrotalasna pećnica

Kada se ona ne koristi, ona i dalje ima tajmer koji pokazuje vreme za koje je potrebna energija za njeno pokretanje.

Frižider / zamrzivač

Frižideri su potrošači
Frižideri su potrošačifoto: Profimedia

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga, te ne iznenađuje činjenica da je oko 12% električne potrošnje domaćinstva rezervisano za njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi sakupile zalihe leda.

(Kurir.rs/Ona/M.J)

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track