Svakome se desilo makar jednom da kasno shvati da su baterije u nekom od aparata prazne. To je najčešće reč o daljinskom upravljaču i to u trenucima kada baš želimo da promenimo kanal.

Kako ne bismo dolazili u ove stresne situacije, najbolje je da proverimo u kakvom je stanju baterija u uređaju. Ma koliko zvučalo komplikovano, to zapravo i nije.

profimedia0306362182.jpg
Profimedia 
Koliko puta se desilo da kasno saznamo kako daljinski ne radifoto: Profimedia

Na internetu postoji genijalan video u kojem nam objašnjavaju najjednostavniji način kako da proverimo je li baterija puna ili prazna. Test radi za sve cilindrične, nepunjive alkalne baterije. S visine od deset do 20 centimetara baterije jednostavno ispustite na neku radnu površinu i posmatrajte što se događa.

Ako baterija malo odskoči sa površine, prazna je. Ako se jednostavno prevrne nakon što je pala, puna je. Razlog za ovu reakciju je cinkova želatinozna masa koja je unutra. Kada je potpuno napunjena, to prigušuje pad baterije.

baterije.jpg
Jutjub 
U današnje vreme baterije su neophodne za sve uređajefoto: Jutjub

Međutim, ako se baterija isprazni, pasta nalik gelu postaje čvrsta i više ne može ublažiti pad. Baterija odskoči. Što baterija više odskoči, to je niža napunjenost. Ako baterija odskoči otprilike onoliko visoko koliko je duga, verovatno je potpuno prazna.

Uostalom, kako to izgleda u praksi, i pogledajte u videu:

Bonus video:

Kurir televizija ISPOVEST ZAVISNICE OD INTERNETA: Ovo su SIGURNI znaci da vam je dete u VELIKOM PROBLEMU (KURIR TELEVIZIJA)