NOVA ŠPIJUNSKA APLIKACIJA SNIMA SVE ŠTO RADITE: Nadzire sve vaše korake da to ni ne primetite, a ugroženi su ovi korisnici
Foto: Shutterstock

privatnost

NOVA ŠPIJUNSKA APLIKACIJA SNIMA SVE ŠTO RADITE: Nadzire sve vaše korake da to ni ne primetite, a ugroženi su ovi korisnici

Tech -

LianSpy se razlikuje od drugih špijunskih aplikacija po tome što zahteva određene akcije korisnika da bi se potpuno integrisala u uređaj

Stručnjaci za sajber bezbednost otkrili su novu špijunsku aplikaciju koja predstavlja ozbiljnu pretnju za korisnike Android uređaja. Ova maliciozna aplikacija, poznata kao LianSpy, neprimetno se krije na ekranu i radi u pozadini, dok prikuplja poverljive podatke i nadzire aktivnosti korisnika.

Virus, Malver
foto: Shutterstock

Porast broja pametnih telefona prouzrokovao je i porast napadača koji razvijaju aplikacije sa ciljem krađe osetljivih podataka i špijuniranja svakodnevnih aktivnosti korisnika. LianSpy je primer takve aplikacije, koja je prvobitno identifikovana u Rusiji, ali njeni sofisticirani mehanizmi mogu biti primenjeni i u drugim regionima, što znači da svi korisnici Android uređaja treba da budu na oprezu.

LianSpy se razlikuje od drugih špijunskih aplikacija po tome što zahteva određene akcije korisnika da bi se potpuno integrisala u uređaj. Nakon instalacije, aplikacija proverava da li ima potrebna odobrenja za korišćenje sistema, pristup kontaktima i evidenciji poziva. Ukoliko joj nešto nedostaje, tražiće dozvolu od korisnika, pritom se maskira kao legitimna sistemska ili finansijska aplikacija.

špijun
foto: Shutterstock

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da LianSpy koristi napredne privilegije, poznate kao root pristup, koje omogućavaju aplikaciji da zaobiđe ograničenja proizvođača i nadzire aktivnosti korisnika bez njegovog znanja. Na ovaj način, aplikacija može da snima ekran, pozive i šalje instalirane aplikacije na svoje servere, a sve to bez prikazivanja bilo kakvih obaveštenja.

Ova vrsta malvera je posebno opasna jer se često distribuira putem naizgled legitimnih fajlova ili aplikacija, kao što su ažuriranja softvera, prilozi u mejlovima ili lažne aplikacije. Nažalost, ovakve pretnje ne nestaju, a hakeri postaju sve sofisticiraniji kako tehnologija napreduje.

Hakerski Napad, Virus, Sajber Napad, Malver
foto: Profimedia, 0089466683

Da biste se zaštitili od ovakvih pretnji, preporučuje se preuzimanje aplikacija samo iz zvaničnih prodavnica, kao i izbegavanje alternativnih aplikacija za razmenu poruka. Redovno ažuriranje operativnog sistema takođe može pomoći u borbi protiv špijunskih programa, jer malver često ne može da se prilagodi novim sigurnosnim funkcijama.

Korisnici Android uređaja mogu dodatno poboljšati bezbednost koristeći alate za otkrivanje špijunskih aplikacija, iako je važno napomenuti da neke špijunske aplikacije mogu da izbegnu detekciju. Preventivne mere, kao što su pregled postojećih aplikacija i podešavanja, mogu biti ključne u očuvanju privatnosti i bezbednosti uređaja.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track