NVIDIA, AMD I INTEL NAJZAD IMAJU JAKU KONKURENCIJU? Kompanija Arm priprema gejming GPU
Foto: TweakTown

Tech News

NVIDIA, AMD I INTEL NAJZAD IMAJU JAKU KONKURENCIJU? Kompanija Arm priprema gejming GPU

Tech -

Arm izgleda da se sprema za razvoj gejming GPU linije čipova, koji bi direktno konkurisali NVIDIA, AMD i Intel grafičkim procesorima.

Prema novim informacijama sa izraelskog sajta Globes, saznajemo da ARM ima veliki tim od oko 100 inženjera koji rade na razvoju GPU rešenja i softvera u svom razvojnom centru u Ra’anani, Izrael.

ARM, GPU
foto: Shutterstock

ARM nije novajlija u svetu GPU-ova, jer već ima svoje interne serije Mali i Immortalis grafičkih procesora zamobilne telefone i tablet uređaje, koje nudi proizvođačima čipova kao IP za licenciranje njihovih sopstvenih procesora, slično kao što radi sa svojim CPU-ovima baziranim na ARM arhitekturi.

U ovoj fazi, ARM se navodno bavi grafičkom obradom za tržište video igara, a istovremeno – kao što je bio slučaj sa NVIDIA – tehnologija bi se mogla koristiti i za AI obradu, ako i kada ARM odluči da se u potpunosti uključi u to područje.” Dakle, tako sve počinje i izgleda kao ulazak na unosno AI tržište preko gejming terena.

ARM, GPU
foto: TweakTown

ARM razmatra i tržište GPU-ova za laptopove i desktop računare, tako da bismo u budućnosti mogli videti diskretni GPU baziran na ARM arhitekturi koji bi konkurisao AMD, NVIDIA i Intel rešenjima.

Lično, teško je zamisliti da ARM ulazi u trku za GPU tržište ako se Intel već grčevito bori da preživi u ovom delu tržišta kojim godinama unazad dominiraju AMD i NVIDIA… jer bi moglo proći dosta godina pre nego što ARM GPU-ovi dobiju podršku u Windowsu i igrama kao što to već imaju AMD, NVIDIA i Intel.

Izvor: TweakTown/Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track