Google je potvrdio kraj proizvodnje Fitbit Sense i Versa pametnih satova, preusmeravajući svoje napore na Pixel Watch liniju.

Budućnost Fitbit pametnih satova bila je zapečaćena čim je Google predstavio svoj prvi Pixel Watch u oktobru 2022. godine. Nije bilo potrebno biti vidovit da bi se videlo da Google želi da stvori rivala za Apple Watch i da koristi Fitbit tehnologiju za taj cilj. Iako je kompanija nastavila da proizvodi Fitbit pametne satove uz Pixel, čini se da su ti dani sada prošlost.

shutterstock-fitbit-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prema informacijama koje prenosi TechRadar, Google je potvrdio da je prestao sa proizvodnjom Fitbit Sense i Versa pametnih satova. Od sada, jedini Fitbit uređaji koje će kompanija proizvoditi biće fitnes trakeri poput Fitbit Charge i Fitbit Inspire. Sve nove Fitbit tehnologije namenjenje pametnim satovima, skinovi ili funkcije za zdravlje verovatno će biti zadržani ekskluzivno za Pixel Watch uređaje.

GOOGLE SVE KARTE BACA NA PIXEL WATCH

Ovakav razvoj situacije je možda razočaravajući za mnoge korisnike Fitbit-a, ali svakako nije iznenađenje.

Fitbit je bio izbor mnogih korisnika nosivih uređaja, sa senzorima i algoritmima koji su davali mnoštvo uvida za praćenje zdravlja i fizičkog i mentalnog zdravlja.

shutterstock-fitbit-4.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Postavlja se pitanje šta će Google učiniti za korisnike koji su uložili u Sense 2, Versa 4 ili bilo koji od skorašnjih Fitbit pametnih satova. Kompanija je već zamolila korisnike da pređu sa Fitbit naloga na Google nalog, iako tvrdi da će podržavati Fitbit naloge do 2025. godine. Međutim, ostaje da se vidi koliko dugo će sami proizvodi biti podržani.

Štaviše, ništa ne sprečava Google da ukloni funkcije nakon kupovine kako postaju zastarele. I Fitbit Sense 2 i Fitbit Versa 4 su isporučeni sa deaktiviranom podrškom za Wi-Fi i bez podrške za lokalnu reprodukciju zvuka.

shutterstock-fitbit-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U martu 2024. godine Fitbit je ugasio funkcije zajednice u aplikaciji Fitbit, poput Challenges i Adventures. Virtualni trofeji su već bili ukinuti, dok je upravo najavljeni Pixel Watch 3 stigao sa besplatnim pristupom nekim od najkorisnijih Fitbit Premium alata za trening, poput dnevnog Readiness Score-a i Target Load-a, bez dodatne naknade.

Iako su Fitbit pametni satovi očigledno bili na meti dok je Pixel Watch jačao, budućnost njegovih fitnes narukvica je manje jasna. Google je prošlog oktobra bez velike pompe predstavio Fitbit Charge 6, a Fitbit Ace LTE za decu je tiho izašao ranije ove godine. Takođe smo nedavno saznali da će Peloton treninzi biti dostupni u aplikaciji Fitbit sledećeg meseca.

shutterstock-fitbit-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Moguće je da ćemo u nekom trenutku dobiti jeftiniji “Pixel Tracker” kako bi se ublažila cena skupljeg Pixel Watch-a. Ili će, alternativno, Google zadržati brend Fitbit kako bi se takmičio sa nekim od najboljih fitnes trakera od kompanija kao što su Garmin i Amazfit.

Šta god da se dogodi, deluje da Fitbit, kakvog ga poznajemo, u narednim godinama neće igrati značajnu ulogu. Sada je umesto njega tu Pixel.

Izvor: Tomsguide/Benchmark/Kurir/Darko Mulic