Apple planira da nastavi ulaganje milijardi dolara u razvoj sopstvenih celularnih modema, iako je malo verovatno da će ovo poboljšati njihove uređaje u doglednoj budućnosti.

Apple će navodno nastaviti da troši milijarde dolara i milione radnih sati na razvoj sopstvenih celularnih modema. Prema izveštaju Marka Gurmana, Apple-ovog insajdera iz Bloomberga, malo je verovatno da će Apple celularni modem poboljšati bilo koji od uređaja ove kompanije.

shutterstock-apple-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Celularni modem je komponenta u pametnom telefonu koja omogućava pristup internetu putem mobilne širokopojasne veze, odnosno onoga što znamo kao 3G, 4G, 5G i novijih standarda. Ovaj interni modem razvija isti tim koji je stvorio M-seriju procesora koje Apple koristi u Mac računarima i iPad tablet uređajima.

Apple želi da prekine zavisnost o Qualcomm modemima

Trenutno Apple uređaji koriste modeme koje isporučuje Qualcomm, praksa od koje Apple želi da se udalji još od 2018. godine. Međutim, kompanija nije uspela da proizvede modem zadovoljavajućih karakteristika od kada je počela razvoj pre šest godina, često se suočavajući sa problemima u vezi performansi i pregrevanja

Prema Gurmanu, nema stvarne koristi od korišćenja sopstvenog celularnog modema u Apple-ovim uređajima. Qualcomm-ovi modemi su izuzetnih karakteristika, nadmašujući većinu konkurencije, uključujući Intel.

shutterstock-wifi-modem-4.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Gurman tvrdi da jedan od razloga zašto Apple želi svoje modeme jeste mogućnost da reklamira svoje uređaje kao proizvode u potpunosti izrađene od sopstvenih komponenti. Drugi razlog može biti taj što Apple navodno planira da razvije jedan čip koji bi upravljao svim bežičnim funkcijama, uključujući Wi-Fi i Bluetooth.

Međutim postoje i oni mišljenja da Apple smatra kako previše plaća Qualcomm-u za ovu vrstu uređaja. Glavni razlog po njima zbog čega Apple danas toliko naporno radi na sopstvenom modemu, jeste želja da sutra ne duguje ništa Qualcomm-u.

shutterstock-qualcomm.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Međutim, kako Gurman ističe, to se verovatno neće dogoditi jer Qualcomm drži previše patenata u ovoj oblasti. iPhone uređaji su među najboljim telefonima na tržištu koje danas možete pronaći, a predstojeće AI funkcije i čipovi unapređenih mogućnosti će ih samo učiniti boljim. Međutim, ko zna, možda će interni celularni modem jednog dana doneti značajne koristi Apple-u.

Izvor: PhoneArena/Benchamrk/Kurir/Darko Mulic