SRBI NE ŽALE PARE U NJEGOVOJ "RADNJI": On je misteriozni vlasnik aplikacije koja je zaludela sve - postao je najbogatiji u Kini!
Foto: STR / AFP / Profimedia

istraživanje

SRBI NE ŽALE PARE U NJEGOVOJ "RADNJI": On je misteriozni vlasnik aplikacije koja je zaludela sve - postao je najbogatiji u Kini!

Tech -

Otkriveno je ko je vlasnik trenutno najpopularnije stranice na svetu "Temu".

Ime Kolin Huang ili naziv kompanije PDD holdings ne znači mnogo građanima Srbije, a nije previše poznato ni u svetu. Međutim, platforma za internet kupovinu Temu je globalno poznata, a i u Srbiji ubrzano osvaja tržište internet kupovine.

Temu
foto: Shutterstock

Kolin Huang, osnivač kineske grupe PDD Holdings, koja je vlasnik popularne diskontne platforme za e-trgovinu Temu, najbogatija je osoba u Kini po rang listi milijardera koju je objavila agencija Blumberg. PDD Holdings je osnovao firmu "Pinduoduo" koja je 2105. godine započela prodaju u Kini sa konceptom velikog asortimana izuzetno jeftinih proizvoda.

Za međunarodnu trgovinu grupa ima zasebnu aplikaciju Temu koja je veoma uspešna, ali je na nišanu nekoliko država zbog nepropisne trgovinske prakse. Bogatstvo Kolina Huanga (44) procenjeno je na 48,6 milijardi dolara (44,5 milijardi evra), prema Blumbergovoj rang-listi.

Temu
foto: Shutterstock

On je najbogatiji čovek u Kini i zauzima 25. mesto u svetu. Huang, nekada zaposlen u Guglu, sada je ispred kralja mineralne vode Žonga Šanšana, koji je 2021. godine postao najbogatija osoba u Kini, zahvaljujući svom sveprisutnom brendu "Nongfu Spring". Šef giganta internet i video igara Tencent, Ma Huateng, na trećem je mestu sa 42,4 milijarde dolara (38,8 milijardi evra).

Za njim je sa 42,2 milijarde dolara osnivač BiteDancea Žang Iiming koji se upravo povlači iz grupe koja ima popularnu aplikaciju TikTok. Firma Pinduoduo uživa sve veći uspeh u svojoj zemlji dok Kinezi smanjuju potrošnju i okreću se jeftinim proizvodima zbog usporavanja privrede i visoke nezaposlenosti među mladima.

Temu
foto: Shutterstock

Međunarodna verzija te firme, aplikacija Temu, brzo jača u Evropi, gde je udruženja optužuju za manipulaciju korisnicima interneta i kršenje propisa. Od maja, Temu je pod pojačanom kontrolom Evropske unije.

Izvor: Mondo/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track