Američki žalbeni sud rekao je da Google mora da se suoči sa obnovljenom tužbom korisnika Google Chrome-a koji su rekli da je kompanija prikupila njihove lične podatke bez dozvole, nakon što su odlučili da ne sinhronizuju svoje pretraživače sa svojim Google nalozima.

Deveti okružni apelacioni sud SAD u San Francisku rekao je da je sudija nižeg suda koji je odbacio predloženu grupnu tužbu trebalo da proceni da li su korisnici Chrome-a pristali da dozvole Googlu da prikuplja njihove podatke kada su pretraživali online.

shutterstock-google-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Odluka od utorka rezultatom 3-0 usledila je nakon prošlogodišnjeg dogovora Googla da uništi milijarde zapisa kako bi rešio tužbu u kojoj se tvrdi da je Alphabet jedinica pratila ljude koji su mislili da privatno surfuju u Chrome-ovom režimu „Inkognito“.

Google je u saopštenju naveo: „Ne slažemo se sa ovom presudom i uvereni smo da su činjenice slučaja na našoj strani. Chrome sinhronizacija pomaže ljudima da besprekorno koriste Chrome na različitim uređajima i ima jasne kontrole privatnosti.“

Matthew Wessler, advokat tužilaca, rekao je da je zadovoljan odlukom od utorka i da se raduje suđenju.

0804-shutter.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Predložena klasa obuhvata korisnike Chrome-a od 27. jula 2016. koji nisu sinhronizovali svoje pregledače sa svojim Google nalozima.

Rekli su da je Google trebalo da poštuje Chrome-ovo obaveštenje o privatnosti, u kojem se kaže da korisnici „ne moraju da daju nikakve lične podatke da bi koristili Chrome“ i da Google neće dobiti takve informacije osim ako ne uključe funkciju „sinhronizacija“.

Sudija nižeg suda zaključio je da se na slučaj primenjuje Google opšta politika privatnosti koja dozvoljava prikupljanje podataka, jer bi kompanija sa sedištem u Mountain View u Kaliforniji prikupila informacije tužilaca bez obzira na pretraživače koje su koristili.

shutterstock-2320070363.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U odluci od utorka, okružni sudija Milan Smith nazvao je taj fokus pogrešnim.

- Ovde je Google imao opšte otkrivanje privatnosti, ali je promovisao Chrome sugerišući da određene informacije neće biti poslate Googlu osim ako korisnik ne uključi sinhronizaciju. Razuman korisnik ne bi nužno razumeo da je pristao na prikupljanje podataka o pitanju, napisao je Smit.

Apelacioni sud je vratio slučaj američkom okružnom sudiji Yvonne Gonzalez Rogers u Oklandu u Kaliforniji, koji ga je odbacio u decembru 2022.

Google-ovo poravnanje u vezi sa Incognito omogućava korisnicima da pojedinačno tuže kompaniju za naknadu štete. Desetine hiljada korisnika samo u Kaliforniji od tada je to učinilo pred sudovima te države.