Manje poznati poduhvat Sema Altmana, bizaran kripto projekat za skeniranje očiju pod nazivom Worldcoin, suočio se sa ispitivanjem u više od deset zemalja jer niko zaista ne zna šta radi sa svim tim skeniranjima očne jabučice.

Pravosuđe širom sveta bacilo je senku na nominalno altruistički projekat, koji nekako nastoji da spoji kripto i biometriju kako bi na kraju obezbedio univerzalni osnovni prihod za neidentifikovani broj ljudi.

oko-kljucaonica.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Projekat bi trebalo da funkcioniše na ovaj način: skenirate svoj iris (šarenica) oka sa metalnom kuglom, kojom upravlja volonter i dobijate 25 svojih kovanica kriptovalute po meri u zamenu. Nakon toga, vaš iris je vezan za vaš identitet na Worldcoin-ovom navodno bezbednom blokčejnu, čija je neprozirna privatnost predmet sumnji vlada širom sveta.

Prema podacima, na osnovu World Street Journal izveštaja (WSJ) i neprofitne organizacije Ostatak sveta (Rest of World), Worldcoin je bio pod nadzorom vlade u najmanje 14 zemalja na tri kontinenta, uključujući Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnu Koreju i Čile. Ti brojevi ne ulivaju poverenje - a ni potezi kompanije da odvrate takvu kontrolu.

shutterstock-worldcoin-4.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

NEUSPEŠNO POKRETANJE

U intervjuu za WSJ, glavni službenik za privatnost Worldcoin-a Damian Kieran rekao je da je takvo nepoverenje neizbežno i da kompanija radi sa regulatorima. Međutim, do sada, jedini veliki potez koji je proizašao iz takve navodne saradnje je obećanje kompanije da će proveriti da ljudi koji se prijavljuju nisu maloletni nakon što su uhvaćeni da prijavljuju decu u Portugalu, zbog čega cela stvar izgleda još sumnjivija.

U međuvremenu, u mnogim zemljama u kojima je projekat istražen, istrage su dovele do toga da je valuta suspendovana unutar njenih granica. Do sada je samo Kenija koja je bila jedna od prvih zemalja u kojoj je projekat pilotiran zatvorila svoju istragu nakon jednogodišnje suspenzije projekta predvođenog Altmanom.

shutterstock-2366323225.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U Argentini je projekat čak kažnjen sa 200.000 dolara zbog navodnih uvredljivih klauzula u njegovim uslovima usluge.

Značajno je da Worldcoin nikada nije zvanično lansirao svoju stvarnu kriptovalutu u Sjedinjenim Državama zbog „regulatorne neizvesnosti“, prema njegovom drugom suosnivaču Aleksu Baniji (Alex Bania).