OpenAI dogovorio ogromno partnerstvo: Sadržaj iz Wireda, Vogua i The New Yorkera biće u ChatGPT-u
Foto: Shutterstock

veštačka inteligencija

OpenAI dogovorio ogromno partnerstvo: Sadržaj iz Wireda, Vogua i The New Yorkera biće u ChatGPT-u

Tech -

Condé Nast koji je vlasnik publikacija, sklopio je dogovor sa startupom AI za sadržaj koji će biti uključen u ChatGPT.

Condé Nast, medijski konglomerat koji poseduje publikacije kao što su The New Yorker, Vogue i Wired, najavio je višegodišnje partnerstvo OpenAI za prikazivanje sadržaja iz Conde Nast naslova u ChatGPT, kao i SearchGPT, prototipa pretraživača kompanije AI.

Ana Vintur
foto: Profimedia

Partnerstvo dolazi usred rastuće zabrinutosti zbog neovlašćenog korišćenja sadržaja izdavača od strane kompanija sa veštačkom inteligencijom. Prošlog meseca, Conde Nast je poslao pismo o prekidu i odustajanju startupu za pretragu AI, optužujući ga za plagijat jer koristi svoj sadržaj za generisanje odgovora.

„Tokom poslednje decenije, vesti i digitalni mediji suočili su se sa velikim izazovima jer su mnoge tehnološke kompanije umanjile mogućnost izdavača da monetizuju sadržaj, nedavno sa tradicionalnom pretragom“, napisao je izvršni direktor Condé Nasta Roger Linch zaposlenima u dopisu.

Condé Nast
foto: Shutterstock

Naše partnerstvo sa OpenAI počinje da nadoknađuje deo tog prihoda, omogućavajući nam da nastavimo da štitimo i ulažemo u naše novinarstvo i kreativne poduhvate. Nije jasno koliko će OpenAI novca platiti Condé Nastu za partnerstvo.

Ovaj potez čini Condé Nast najnovijim u rastućoj liniji izdavača koji su sklopili ugovore sa OpenAI. Među njima su News Corp, Vox, The Atlantic, TIME i Axel Springer. Ali nisu svi pristali na tu ideju. Prošle godine, New York Times je podneo tužbu protiv OpenAI zbog korišćenja informacija iz članaka izdavača u odgovorima ChatGPT-a.

ChatGPT
foto: Shutterstock

Linch je bio glasan o ovim zabrinutostima. U januaru je upozorio da bi se „mnoge“ medijske kompanije mogle suočiti sa finansijskom propašću do okončanja sudskih sporova protiv kompanija sa veštačkom inteligencijom. Potom je i pozvao Kongres da „odmah preduzme mere“ da preduzme „neposredne mere“ i razjasni da izdavači moraju da budu uz nadoknadu AI kompanija i za obuku i za rezultate ako koriste njihov sadržaj.

Ranije ovog meseca, tri senatora su predstavila KOPIRANI AKT, zakon koji ima za cilj da zaštiti novinare i umetnike od toga da im kompanije sa veštačkom inteligencijom uklone njihov sadržaj.

Forbes i Vired nedavno optužili za krađu sadržaja, ali sada planiraju da podele deo potencijalnih prihoda od oglašavanja sa izdavačima koji se prijave za novopokrenuti program za izdavače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track