Da li ste čuli prvu pesmu koju je napravila veštačka inteligencija? Hara top listama, izaziva haos, a bavi se migrantima! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

veštačka inteligencija

Da li ste čuli prvu pesmu koju je napravila veštačka inteligencija? Hara top listama, izaziva haos, a bavi se migrantima! (VIDEO)

Tech -

Pesma pod nazivom Verknallt in einen Talahon predstavlja parodiju koja kombinuje moderne tekstove, često zasnovane na rasnim stereotipima o migrantima, sa muzikom u stilu šlagera iz šezdesetih godina.

Pesma koja je u potpunosti generisana uz pomoć veštačke inteligencije, a koja se bavi migrantima, našla se među 50 najslušanijih u Nemačkoj, što predstavlja značajan uspeh za jedno od najvećih muzičkih tržišta na svetu.

Pesma pod nazivom Verknallt in einen Talahon predstavlja parodiju koja kombinuje moderne tekstove, često zasnovane na rasnim stereotipima o migrantima, sa muzikom u stilu šlagera iz šezdesetih godina. Pesma se trenutno nalazi na 48. mestu najslušanijih pesama u Nemačkoj, koja je četvrto najveće muzičko tržište na svetu. Nakon manje od mesec dana od objavljivanja, pesma ima 3,5 miliona strimova na Spotify-ju i treća je na globalnoj viralnoj listi ove platforme.

Autor pesme, Džošua Vagubinger, poznatiji kao Butterbro, izjavio je da je refren pesme kreirao koristeći generativni alat za veštačku inteligenciju pod nazivom Udio, koji može da generiše vokale i instrumentale na osnovu tekstualnih unosa. Nakon pozitivnog odziva na TikTok-u, Vagubinger je odlučio da doda još jednu strofu koristeći isti alat.

Iako pesma koristi savremenu tehnologiju za produkciju, njen sadržaj je izazvao pažnju i zbog kontroverznih tekstova. Naslov pesme, koji se može prevesti kao Zaljubljen u Talahona, odnosi se na nemačku verziju arapskog izraza “taeal huna”, što znači "dođi ovamo". U Nemačkoj, ovaj izraz se često koristi da opiše mlade muškarce sa migrantskim poreklom, obično u pogrdnom kontekstu.

Tekst pesme parodira klasične priče o "dobroj devojci koja se zaljubljuje u lošeg momka" iz pesama šezdesetih godina, ali koristi stereotipe o migrantima kako bi to postigao. Vagubinger je naglasio da mu je cilj bio da se našali na račun preterano mačo ponašanja, ali i da stvori pesmu koja će postati viralna na društvenim mrežama.

Nemačka, Pesma
foto: Shutterstock

Međutim, pesma je izazvala podeljene reakcije. Dok neki smatraju da uspešno balansira između parodije i satire, drugi je kritikuju zbog moguće diskriminacije. Neki komentatori ističu da je korišćenje termina "talahon" problematično jer se taj izraz već koristi kao uvreda među mladima u Nemačkoj i Austriji, posebno u desničarskim krugovima.

Ovaj slučaj pokazuje kako veštačka inteligencija sve više utiče na muzičku industriju, ali i kako ovakvi eksperimenti mogu izazvati rasprave o granicama satire i odgovornosti u kreativnom izražavanju. Uspon pesme poput ove postavlja pitanje kako će buduće generacije muzičara koristiti tehnologiju u svojim delima i kakve će posledice to imati na društvo.

Izvor: TheGuardian/Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track