Mask traži radnike, a nudi 48 dolara po satu: Ono što zahteva od novozaposlenih skoro niste čuli
Foto: Shutterstock, AP Jordan Strauss

Tesla otvorio konkurs

Mask traži radnike, a nudi 48 dolara po satu: Ono što zahteva od novozaposlenih skoro niste čuli

Tech -

Iako je Elon Musk najavio da će "zaista korisni" roboti biti u proizvodnji sledeće godine, i on sam priznaje da je taj vremenski okvir uglavnom zasnovan na pretpostavkama

Tesla je počela da zapošljava ljude koji će pomoći u obuci njihovog humanoidnog robota Optimus, koristeći posebna odela za snimanje pokreta kako bi oponašali radnje koje robot treba da savlada. Ova pozicija, koja je na Tesla sajtu predstavljena kao "Operater za prikupljanje podataka", nudi zaradu do 48 dolara po satu i zahteva od zaposlenih da hodaju više od sedam sati dnevno dok nose VR naočare i teret do 13 kilograma.

Meta, Naočare
foto: Shutterstock

Radnici koji se prijave za ovaj posao moraju biti visoki između 170 cm i 180 cm, što je verovatno u skladu sa planiranom visinom robota Optimus od 173 cm. Tesla je do sada zaposlila više od 50 ljudi za ovu poziciju.

Korišćenje snimanja pokreta kako bi se roboti naučili ljudskim pokretima je uobičajena i relativno ekonomična praksa, ali Tesla je jedna od prvih kompanija koja to radi na ovakvom nivou. Iako su se na internetu pojavili snimci na kojima Optimus obavlja različite zadatke, stručnjaci smatraju da će biti potrebni milioni sati podataka pre nego što robot bude spreman za rad u Teslinim fabrikama.

Tesla, Optimus
foto: Shutterstock

Prema Animešu Gargu, višem istraživaču u Nvidia Research-u, prikupljanje ovih podataka moglo bi da košta i do pola milijarde dolara, a čak i tada nema garancije da će projekat biti uspešan. To je tipičan izazov sa humanoidnim robotima i veštačkom inteligencijom koja ih pokreće, gde je potreban ogroman trud u obuci sistema.

Iako je Elon Musk najavio da će "zaista korisni" roboti biti u proizvodnji sledeće godine, sam Mask priznaje da je taj vremenski okvir uglavnom zasnovan na pretpostavkama. Trenutno se čini da Optimus nije značajno bliži završetku nego konkurentski roboti koje razvijaju Boston Dynamics, Figure, i Apptronik, a koje testiraju i drugi proizvođači vozila.

Izvor: BusinessInsider/Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track