Nikad nemojte kucati ova 4 znaka na vašem iPhone-u! Otkrivena najveća slabost čuvenih telefona koja može da uništi sistem!
Foto: Shutterstock

tips & Tricks

Nikad nemojte kucati ova 4 znaka na vašem iPhone-u! Otkrivena najveća slabost čuvenih telefona koja može da uništi sistem!

Tech -

Interesantno je da sa budućim verzijama iOS-a, kao što su iOS 18 i iOS 18.1, unos ovih karaktera izaziva samo kratkotrajno zamrzavanje Spotlight pretrage.

Novi bag u iOS operativnom sistemu može izazvati neočekivani pad vašeg iPhone uređaja, i to samo unosom specifičnih karaktera. Nedavno je jedan stručnjak za sajber bezbednost na društvenoj mreži Mastodon otkrio da jednostavno unošenje niza znakova „“:: u Spotlight pretragu ili u pretragu unutar App Library-ja može dovesti do pada sistema na iPhone uređaju.

iOS, Apple
foto: Shutterstock

Prema izveštajima, dovoljno je da unesete „“: i dodate još jedan karakter kako bi se problem aktivirao. Iako situacija zvuči zabrinjavajuće, istraživači su naglasili da ovo nije bezbednosni problem, kao i da ne postoji dokaz da iko osim vlasnika iOS uređaja može izazvati ovaj bag jednostavnim unosom tih karaktera.

Testiranja koja su sprovedena na više iPhone uređaja i verzija iOS-a, uključujući najnoviju verziju iOS 17, pokazala su da unos ovih karaktera uzrokuje pad Springboard-a, glavnog interfejsa iPhone-a, nakon čega sledi kratko ponovno pokretanje sistema.

Interesantno je da sa budućim verzijama iOS-a, kao što su iOS 18 i iOS 18.1, unos ovih karaktera izaziva samo kratkotrajno zamrzavanje Spotlight pretrage, ali Springboard ne pada potpuno kao u prethodnim verzijama.

iOS, Apple
foto: Shutterstock

Problem se isključivo javlja kada se ovi karakteri unose u Spotlight pretragu sa početnog ekrana iPhone-a ili iz App Library-ja. Ovo nije prvi put da tekstualni bagovi utiču na iPhone. Na primer, poznati bag pod nazivom "Effective Power" iz 2015. godine izazivao je pad aplikacije Messages i ponovna pokretanja uređaja kada bi se primio određeni tekst. Taj problem je bio ozbiljniji jer je neko drugi mogao da vam pošalje poruku i na taj način više puta sruši vaš iPhone.

Apple još uvek nije zvanično komentarisao ovaj problem, ali kompanija je obično veoma brza u rešavanju ovakvih situacija putem iOS ažuriranja. Ipak, malo je verovatno da bi neko namerno unosio „“:: u svakodnevnom korišćenju.

Izvor: 9to5Mac/Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track