Elon Mask otkrio kakvo je stanje drugog Neuralink pacijenta: Desila se i važna razlika u odnosu na prvog čoveka kom je ugrađen čip
Foto: Shutterstock

veštačka inteligencija

Elon Mask otkrio kakvo je stanje drugog Neuralink pacijenta: Desila se i važna razlika u odnosu na prvog čoveka kom je ugrađen čip

Tech -

Startup za tehnologiju mozga Elona Maska Neuralink saopštio je da njegov implant, dizajniran da omogući paralizovanim pacijentima da koriste digitalne uređaje razmišljajući sami, dobro funkcioniše u drugom ispitivanom pacijentu.

Kompanija je saopštila da se pacijent, identifikovan kao Aleks, nije suočio sa problemima "povlačenja niti", za razliku od Nolanda Arboa, prvog Neuralinkovog pacijenta koji je primio implantat u januaru.

Neuralink, Elon Musk
foto: Shutterstock

Sićušne žice implanta su se povukle nakon operacije Arboa, što je prouzrokovalo oštrim smanjenjem elektroda koje su mogle da mere moždane signale. Nakon ispravke niti su se stabilizovale, rekao je Neuralink. Mediji su takođe izvestili da je Neuralink bio svestan ovog problema iz svojih ispitivanja na životinjama.

Kompanija je u sredu saopštila da je primenila mere poput smanjenja pokreta mozga tokom operacije, kao i ograničavanja jaza između implantata i površine mozga kako bi sprečila slične probleme kod svog drugog pacijenta.

Elon Musk, Neuralink
foto: Shutterstock

Neuralink je u procesu testiranja svog uređaja, koji je namenjen da pomogne ljudima sa povredama kičmene moždine. Uređaj je omogućio prvom pacijentu da igra video igrice, pretražuje internet, objavljuje na društvenim mrežama i pomera kursor na svom laptopu.

Prošlog meseca, kompanija je uspešno implantirala uređaj drugom pacijentu, koji je koristio uređaj za igranje video igrica i učenje kako da dizajnira 3D objekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track