Najnovije informacije sugerišu da početna kalkulacija troškova razvoja GTA VI igre, pokazuje da bi mogli dostići 2 milijarde dolara, što je čini najskupljom video igrom ikada napravljenom.

Iako je prošlog decembra najava za GTA VI izazvala dosta uzbuđenja, na kraju nije otkrila mnogo toga o igri, a što u tom trenutku već nije bilo poznato ili što nije bilo lako za pretpostaviti (poput toga da će grafika biti neverovatna).

shutterstock-gta-6-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Dosadašnje pretpostavke i preliminarne informacije uglavnom su bile prilično tačne, uključujući detalje poput dva glavna lika i njihovih imena, te postavke u Vice City-u, koji su bili poznati mesecima unapred.

Najtačniji detalji dolaze iz ozloglašenog „Rockstar hack-a„ koji je sada dao procenu o preliminarnim troškovima razvoja najnovijeg nastavka a koji prema ovim tvrdnjama košta neverovatnih 2 milijarde dolara.

Bilo da je taj iznos tačan ili ne, Rockstar Games i Take-Two, verovatno nikada neće potvrditi tačnu cifru, ali prethodna procena za razvoj GTA V postavila je troškove na iznos od 265 miliona dolara.

shutterstock-gta-6-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

GTA VI će bez sumnje biti najskuplja video igra ikada napravljena

Taj broj postaje nejasan kada se uzmu u obzir dva do sada objavljena remastera i činjenicu da GTA Online stalno dobija ažuriranja tokom poslednje decenije.

Dve milijarde dolara bi bilo daleko više od bilo koje poznate igre do danas, s obzirom da se veruje da je Spider-Man 2 bio jedna od najskupljih igara u poslednje vreme, sa budžetom većim od 300 miliona dolara.

Uzimajući u obzir činjenicu da je GTA VI nastavak najuspešnije video igre svih vremena, cena gotovo postaje nevažna. Pogotovo jer je GTA V zaradio milijardu dolara u samo tri dana od momenta lansiranja.

Ipak, ovo je još uvek samo glasina i deo kompilacije nepotvrđenih informacija koje je sastavio GTA VI Countdown, što sugeriše da je igra u razvoju od 2014. godine i da će drugi trejler izaći kasnije tokom ove godine.

Sve ovo se moglo donekle i pretpostaviti, ali takođe se sugeriše da je mapa dva puta veća od one iz GTA VI i da će se proširivati vremenom sa novim DLC-ovima. Iako će na početku navodno postojati tri velika grada, četiri manja grada i tri ostrva - inspirisana Kubom i Bahamima.

shutterstock-2182392803.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Pošto je fiktivna država Leonida zasnovana na Floridi, ona bi takođe trebalo da uključuje svemirski centar u NASA stilu pod nazivom SERA i parodiju na Diznilend pod nazivom Fairyland.

Lokacije koje se vraćaju iz originalnog Vice Cityja navodno uključuju Malibu Club, Ocean View Hotel, Little Haiti i Leaf Links. Bilo je mnogo senzacionalnih glasina koje se do sada nisu ostvarile, ali gore navedeno izgleda prilično uverljivo, iako su neke stvari – poput broja gradova – verovatno podložne promenama i neki elementi bi mogli biti odloženi i dodati kao DLC.

Izvor: Metro/Benchmark/Kurir/Darko Mulic