Najveće opasnosti Telegrama, ruske aplikacije čiji je vlasnik uhapšen - ali i prednosti zbog kojih postaje sve popularnija
Foto: Shutterstock

na skeneru

Najveće opasnosti Telegrama, ruske aplikacije čiji je vlasnik uhapšen - ali i prednosti zbog kojih postaje sve popularnija

Tech -

Protiv Pavela Durova, vlasnika aplikacije Telegram, vodi se predistražni postupak u kojem se tereti da je zbog odbijanja da na aplikaciji Telegram uvede strožu kontrolu sadržaja postao suodgovoran za brojna krivična dela, uključujući trgovinu narkoticima, pedofiliju, internetsko nasilje...

Telegram je besplatna aplikacija za razmenu poruka koja je prvobitno lansirana 2013. godine. Razvio ju je Pavel Durov, poznat i kao osnivač ruske društvene mreže VKontakte (VK). Telegram se brzo nametnuo kao jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju zbog svoje fokusiranosti na bezbednost i privatnost korisnika. Šta su prednosti, a šta mane ove aplikacije?

Argumenti za Telegram

Visoka privatnost

Telegram je poznat po svom naglasku na privatnosti korisnika. Aplikacija nudi end-to-end enkripciju za privatne chatove, što znači da samo učesnici u razgovoru mogu da pročitaju poruke. Ovo je značajna prednost u svetu gde je privatnost često ugrožena.

Funkcionalnost i fleksibilnost

Telegram nudi brojne funkcionalnosti koje korisnici cene, uključujući mogućnost slanja velikih fajlova, kreiranje grupnih chatova sa velikim brojem članova, kao i korišćenje botova i kanala.

Cross-Platform dostupnost

Aplikacija je dostupna na različitim platformama, uključujući Android, iOS, Windows, macOS, i Linux. Ova kompatibilnost omogućava korisnicima da pristupe svojim porukama sa više uređaja, što je praktično i korisno.

Otvoreni kod

Telegram koristi otvoreni kod, što znači da je kod dostupan zajednici koja može da proveri njegovu bezbednost i integritet. Ovo može doprineti većem poverenju korisnika u aplikaciju.

Telegram, Aplikacija
foto: Shutterstock

Argumenti protiv Telegrama

Kontroverze i bezbednosni rizici

Iako Telegram nudi visoku privatnost, aplikacija je često bila meta kritika zbog njenog korišćenja za širenje dezinformacija i organizovanje aktivnosti koje su povremeno bile u suprotnosti sa zakonima ili pravilima različitih zemalja.

Pravni problemi

Telegram se suočava sa različitim pravnim izazovima zbog svojih politika i funkcionalnosti. Na primer, aplikacija je često u sukobu sa vlastima koje je optužuju za neadekvatnu kontrolu sadržaja i komunikacija. Hapšenje Pavela Durova može dodatno zakomplikovati pravnu situaciju i uticati na funkcionisanje aplikacije.

Mogućnost korišćenja za nelegalne aktivnosti

S obzirom na svoju fleksibilnost i anonimnost, Telegram je korišćen za različite nelegalne aktivnosti, uključujući trgovinu drogom i oružjem. Iako aplikacija ne podržava ove aktivnosti, njeno funkcionalno okruženje može olakšati takve prakse.

Kompleksnost za nove korisnike

Za razliku od nekih drugih aplikacija za razmenu poruka, Telegram može biti složen za nove korisnike zbog svojih mnogobrojnih opcija i funkcionalnosti. Ovo može stvoriti prepreke za korisnike koji nisu tehnološki pismeni ili koji nisu upoznati sa naprednijim funkcijama aplikacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track