Da li je pređena crvena linija? Ko se radovao hapšenju vlasnika Telegrama, a ko ga je osudio?
Foto: Printscreen/Instagram

Skandal koji trese svet

Da li je pređena crvena linija? Ko se radovao hapšenju vlasnika Telegrama, a ko ga je osudio?

Tech -

Kritičari ovog poteza tvrde da je ovo napad na slobodu govora kojim je pređena crvena linija.

Nakon što je Pavel Durov završio u zatvoru, na njegovo hapšenje su reagovali su iz samog Telegrama, a situaciju su komentarisale i brojne poznate osobe, uključujući i Ilona Maska.

Twitter, Tviter, Elon Musk
foto: Shutterstock

Iz Telegrama su tako poručili da Durov "ništa ne skriva" i da je njihova moderacija sadržaja na toj platformu u skladu s industrijskim standardima te da se konstantno poboljšava. "Apsurdno je tvrditi da su platforma ili vlasnik odgovorni za njenu zloupotrebu", tvrde iz ove kompanije. Upravo je moderacija sadržaja problem i razlog zašto je Durov završio iza rešetaka.

Zbog nedovoljnog moderiranja sadržaja na Telegramu, tvrde francuske vlasti, kriminalci su mogli da slobodno koristite ovu platformu za komunikaciju i obavljanje kriminalnih aktivnosti koje uključuju deljenje pedofilskog sadržaja, krijumčarenje droge itd.

Komentarišući situaciju s hapšenjem Durova, Ilon Mask je na svojoj platformi X objavio: "Opasna vremena", a podsetio je i na neke ranije situacije na koje se može gledati kao na napad na slobodu govora. Poput hapšenja u Velikoj Britaniji zbog objave memea, pokušaja zabrane "loših memea" u Irskoj, a na taj spisak ubacio je probleme koje ima njegova platforma X. Takođe, pomenuo je i da je EU njega pokušala da ucenjuje.

Nakon hapšenja Durova, na društvenim mrežama neki su postavili pitanje ko je sledeći, a poznati američki politički komentator Džoi Manarino tvrdi da je sve ovo bila samo predigra za nešto mnogo veće. Naime, on tvrdi da su sledeći na redu platforma X i Ilon Mask.

Izvršni direktor Rumble-a Kris Pavlovski napisao je da su francuske vlasti s hapšenjem Durova prešle crvenu liniju, dok je poznati konzervativni novinar i pisac Jan Majls Čeong ovu situaciju nazvao lovom na veštice: "Oni žele da pretvore internet u još jednu ruku svoje propagandne mašinerije. Pred sopstvenim očima gledamo napad na slobodu govora".

Posebno je zanimljiva jedna objava u kojoj stoji da je Kina uhapsila milijardera koji je osnivač aplikacije koja omogućava slobodu govora zato što nije moderisao aplikaciju i cenzurisao sadržaj, dok istovremeno Iran hapsi sopstvene građane za objavu stvari koje ne odobravaju. U nastavku objave Gajger Kapitala stoji: "Samo se šalim... to su bile Francuska i Engleska".

Ali nisu baš svi kritični prema ovom potezu Francuske pa je tako hapšenje Durova pohvalio Vilijam Šetner. On godinama ima problema s tom platformom na kojoj su mnogi prevaranti otvorili profile Šetnera, a Telegram nije ništa uradio kako bi ga zaštitio i ugasio te profile.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track