Xiaomi počinje sa proizvodnjom procesora: Performanse slične čipsetu Snapdragon 8 Gen 1
Foto: Shutterstock

Dodatni pravac kompanije

Xiaomi počinje sa proizvodnjom procesora: Performanse slične čipsetu Snapdragon 8 Gen 1

Tech -

Xiaomi će u prvoj polovini 2025. godine predstaviti sopstveni SoC za telefone koji koristi stariji N4P TSMC 4 nm proces sa performansama sličnim Snapdragon 8 Gen 1 seriji

Razvijanje sopstvenog čipseta kompanije Xiaomi je ranije bilo obustavljeno zbog visokih troškova, ali nove informacije tvrde da će kompanija predstaviti sviju sopstvenu verziju SoC čipa u prvoj polovini 2025. godine. Očekuje se da će čip pružiti performanse približne starijem Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, koristeći TSMC-ov 4nm proces.

procesor
foto: Shutterstock

Rastući troškovi proizvodnje i cena čipsetova za pametne telefone, primoravaju kompanije poput Xiaomi-ja, Google-a i drugih da razvijaju sopstvena rešenja

Zvanično ime Xiaomi čipseta nije navedeno od strane @heyitsyogesh, ali su pruženi neki detalji o ovom procesoru. Na primer, biće korišćen TSMC 4 nm ‘N4P’ proces proizvodnje što znači da će silicijum biti čitavu generaciju iza predstojećih Snapdragon 8 Gen 4 i Dimensity 9400 čipsetova.

Xiaomi, Smartfon
foto: Shutterstock

Xiaomi razvija čipset na starijem procesu kako bi uštedeo na troškovima

Međutim, kineski proizvođač pametnih telefona verovatno razvija čipset na starijem procesu kako bi uštedeo na troškovima. Takođe, s obzirom na to da će Xiaomi verovatno masovno proizvoditi ovaj za sada neimenovani čipset u manjoj količini, nema mnogo smisla koristiti najsavremeniji proces.

Vredi napomenuti da TSMC-ov 4 nm N4P proces teško može biti nazvan zastarelim, jer su Snapdragon 8 Gen 3 i Dimensity 9300 izrađeni upravo korišćenjem ove tehnologiju, što znači da će budući SoC i dalje raspolagati impresivnim performansama i efikasnošću.

Kada govorimo o performansama, glasine tvrde da će Xiaomi čip biti ekvivalentan Snapdragon 8 Gen 1 mogućnostima i da će imati 5G modem kompanije Unisoc, još jedne kineske firme. U ovom momentu je sasvim jasno zašto su se kompanije odlučile da razvijaju sopstvena rešenja, umesto da se isključivo oslanjaju na Qualcomm i MediaTek.

Za Xiaomi, razlog leži u rastućim troškovima koje plaća za procesora. Očekuje se da će Snapdragon 8 Gen 4 biti skuplji od Snapdragon 8 Gen 3 prethodnika, prema nagoveštajima Qualcomm-ovog izvršnog direktora.

Snapdragon
foto: Shutterstock

Pored toga, ranije smo pisali o tome da bi kompanija mogla naplatiti premiju svojim partnerima za korišćenje sledeće generacije 5G modema, što je Qualcomm radio i u prošlosti. S obzirom na ovakvu pomalo ucenjivačku poslovnu praksu, nije ni čudo što je Xiaomi motivisan da smanji zavisnost od kompanije iz San Dijega.

Sopstveno rešenje nikada nije bilo zamišljeno da nadmaši „premijum gotove komponente“, ali predstavlja hitnu potrebu za samodovoljnošću. Malo je verovatno da će Xiaomi potpuno napustiti Qualcomm i MediaTek sa predstavljanjem svog prilagođenog čipseta u prvoj polovini 2025. godine, ali kao što Apple namerava da lansira sopstveni 5G modem, potrebno je postaviti snažan temelj kako bi se dostigao novi nivo u poslovanju i konkurentnosti na ovom delu prilično kompetitivnog tržišta.

Izvor: Wccftech/Benchamrk/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track