Svako ko je uložio u Trampovu društvenu mrežu, izgubio je već pola novca! Zašto "tone" Donaldova kompanija?
Foto: Shutterstock

kamala je ipak presudila?

Svako ko je uložio u Trampovu društvenu mrežu, izgubio je već pola novca! Zašto "tone" Donaldova kompanija?

Tech -

Početkom godine, vrednost Trump Media & Technology Group Corp, kompanije koja upravlja društvenom mrežom Truth Social, dostigla je impresivnih 9 milijardi dolara. Međutim, u poslednje vreme, tržišna kapitalizacija ove kompanije drastično je opala na svega 4 milijarde dolara. Akcije ove kompanije zatvorene su danas na nešto iznad 20 dolara po akciji, što predstavlja najnižu vrednost od njenog javnog nastupa u martu.

Šta uzrokuje ovakav pad?

Ovde se radi o "meme" akcijama - već duže vreme se ne vrednuju prema finansijskim pokazateljima kompanije, koji su prilično skromni. Umesto toga, investitori veruju da je kompanija vredna onoliko koliko drugi misle da jeste, a ta kolektivna iluzija može da se održi sve dok se ne sruši.

Pad vrednosti akcija Trampove kompanije može se pripisati nekoliko faktora. Prvo, mnogi investitori koji drže akcije ove kompanije su strastveni pristalice Donalda Trampa i veruju da će on pobediti na predstojećim izborima. Međutim, Trampove šanse su se pogoršale otkako je Kamala Harris zamenila Džoa Bajdena kao njegovog protivnika. Prema poslednjim anketama, Tramp se nalazi u nepovoljnom položaju, što dodatno utiče na vrednost akcija.

Donald Tramp, Kamala Haris
foto: Shutterstock/Profimedia

Drugi važan faktor je mogućnost da Tramp proda deo svojih akcija. On trenutno poseduju oko 60% Truth Social-a, što je procenjeno na oko 2.4 milijarde dolara. Period zabrane prodaje akcija, koji je standardan kod javnih ponuda, uskoro bi mogao da istekne, konkretno 20. septembra. Ako investitori veruju da bi Tramp mogao da proda deo svojih akcija, to bi moglo izazvati lančanu reakciju i dodatno smanjiti cenu akcija.

Tramp je svestan da bi velika prodaja akcija mogla drastično smanjiti njihovu vrednost, što bi moglo dovesti do gubitka poverenja u kompaniju.

Možda je tačno da su oba ova faktora – smanjenje Trampovih političkih šansi i mogućnost njegove prodaje akcija – doprinela trenutnom stanju.

Za sada je pak jedino potpuno jasno da su investitori koji su kupili akcije Trumpove kompanije krajem marta, a nisu ih prodali, suočeni sa gubitkom od više od 50%.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track