Spotify tvrdi da Apple ponovo krši evropsku regulativu, Zakon o digitalnim tržištima (DMA), koji zahteva interoperabilnost velikih tehnoloških kompanija nazvanih „čuvari vrata“.

Ovog puta, problem nije u kupovini u aplikaciji, vezama ili informacijama o cenama, već o tome kako je Apple prekinuo tehnologiju koja omogućava Spotify korisnicima da kontrolišu jačinu zvuka na svojim povezanim uređajima.

shutterstock-appstore-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prilikom strimovanja na povezane uređaje preko Spotify Connect-a na iOS-u, korisnici su ranije mogli da koriste fizička dugmad sa strane svog iPhone-a da bi podesili jačinu zvuka. Kao rezultat promene, ovo više neće funkcionisati.

Da bi se rešio problem, korisnici Spotify iOS-a će umesto toga biti upućeni da koriste klizač za jačinu zvuka u meniju Spotify Connect u aplikaciji za kontrolu jačine zvuka na povezanim uređajima.

spotifyconnectvolume.jpg
Printscreen/Spotify 
foto: Printscreen/Spotify

Kompanija napominje da ovaj problem ne utiče na korisnike koji kontrolišu jačinu zvuka na iOS Bluetooth ili AirPlay sesijama, niti na korisnike na Android-u. Odnosi se samo na one koji slušaju preko Spotify Connect-a na iOS-u.

Kao rezultat toga, korisnici Spotify iOS-a širom sveta biće upućeni da koriste novi klizač jačine zvuka u aplikaciji počevši od 3. septembra.

spotifaj0195313966.jpg
PSL Images / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: PSL Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Primetno, kompanija takođe tvrdi da bi se Appleov potez da prekine tehnologiju koju je koristio mogao smatrati kršenjem DMA - posebno člana 6(7), koji kaže:

  • 6(7): Gatekeeper (vratar) će omogućiti provajderima usluga i dobavljačima hardvera, besplatno, efektivnu interoperabilnost i pristup u svrhu interoperabilnosti istim karakteristikama hardvera i softvera kojima se pristupa ili kontroliše preko operativnog sistema ili virtuelnog pomoćnika navedeni u odluci o određivanju u skladu sa članom 3(9) koji su dostupni uslugama ili hardveru koje obezbeđuje vratar.
  • Štaviše, vratar će omogućiti poslovnim korisnicima i alternativnim provajderima usluga koje se pružaju zajedno sa ili kao podrška uslugama osnovne platforme, besplatno, efektivnu interoperabilnost sa istim operativnim sistemom, hardverom ili pristup u svrhu interoperabilnosti. softverske funkcije, bez obzira na to da li su te funkcije deo operativnog sistema, koje su dostupne ili koje koristi taj čuvar kapije kada pruža takve usluge.
shutterstock-apple.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Strimer kaže da je uputio zahteve Apple-u da uvede slično rešenje za programere trećih strana uporedivo sa onim što se već nudi korisnicima Apple HomePod ili Apple TV uređaja. Međutim, Apple je rekao Spotify-ju da zahteva da se aplikacije integrišu sa HomePod-om da bi pristupile tehnologiji koja kontroliše jačinu zvuka na iPhone uređajima.

To znači da Spotify ne može da koristi istu tehnologiju koju Apple Music radi na iOS-u. Ovo se razlikuje od načina na koji druge kompanije poput Googla i Samsunga upravljaju pristupom sličnoj tehnologiji, ističe Spotify.

shutterstock-spotify-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Tehnologija koju je Spotify koristio za Connect je već degradirana pre nego što je ukinuta, tvrdi strimer. Spotify je rekao da je iskustvo korišćenja dugmadi za jačinu zvuka na iPhone-u često nestabilno, što je rezultiralo greškama kao što su skokovi jačine zvuka tokom sesija. Novi interfejs će omogućiti dosledniju kontrolu jačine zvuka, kaže se.

Dodatne informacije o promeni su dokumentovane na stranici za korisničku podršku kompanije Spotify.