Ne plaše se ni kazne od 9 hiljada dolara! Nakon blokade X-a u ovoj zemlji raste popularnost VPN servisa
Foto: Shutterstock

želja za X mrežon jača

Ne plaše se ni kazne od 9 hiljada dolara! Nakon blokade X-a u ovoj zemlji raste popularnost VPN servisa

Tech -

Nedavna zabrana društvene mreže X u Brazilu izazvala je značajan porast korišćenja VPN servisa, i to uprkos pretnjama visokim kaznama za one koji pokušavaju da zaobiđu ovu blokadu.

Vrhovni sud Brazila, na čelu sa sudijom Aleksandarom de Moraesom, doneo je odluku o zabrani pristupa ovoj društvenoj mreži zbog niza sporova sa Ilonom Maskom oko regulacije sadržaja na platformi.

Elon Musk
foto: Printscreen YT, D.M.

De Moraes je naložio da se X blokira sve dok kompanija ne imenuje zvaničnog predstavnika u Brazilu koji će odgovarati na zahteve vlade za uklanjanjem određenih naloga i sadržaja. Sudija je takođe upozorio da će pojedinci i kompanije koji koriste VPN-ove kako bi zaobišli zabranu biti kažnjeni dnevnom kaznom od 50.000 reala (oko 8.900 dolara), što je iznos koji prevazilazi prosečnu godišnju zaradu u zemlji.

Uprkos ovim strogim merama, potražnja za VPN servisima u Brazilu porasla je za čak 1.600%, pokazuju analize sajta VPNMentor. Mnogi građani koriste ove alate kako bi zadržali pristup globalnoj mreži i platformama koje su im važne.

VPN
foto: Shutterstock

Alternativne društvene mreže, poput Bluesky i Threads, beleže značajan rast broja novih korisnika nakon zabrane X-a. Bluesky je u proteklim danima privukao preko 500.000 novih korisnika, dok je Threads takođe zabeležio veliki priliv novih naloga. Ove platforme postale su najpreuzimanije aplikacije za iPhone u Brazilu tokom proteklog vikenda.

Iako X nije toliko popularan kao druge mreže poput Facebook-a, YouTube-a i TikTok-a, mnogi Brazilci osećaju da su izgubili važan kanal komunikacije sa svetom. Neki smatraju da je ova zabrana ne samo represivna već i paradoksalna, s obzirom na to da je sudija de Moraes tvrdio da želi da spreči autoritarizam.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track