Sud dao Masku tri uslova: X prestaje sa radom u ovoj zemlji dok ne ispuni sve
Foto: Shutterstock

suspendovana od petka

Sud dao Masku tri uslova: X prestaje sa radom u ovoj zemlji dok ne ispuni sve

Tech -

Vrhovni sud Brazila doneo je jednoglasnu odluku da se društvena mreža X zabrani na teritoriji ove zemlje, što označava eskalaciju sukoba između Ilona Maska i brazilskih vlasti. Ova sudska odluka uključuje i oštre kazne za one koji pokušaju da zaobiđu zabranu korišćenjem VPN-a.

Sudije su jednoglasno glasale za gašenje X-a u Brazilu, platforme koja je ranije bila poznata kao Twitter. Iako kompanija X još uvek ima mogućnost da uloži žalbu na ovu odluku, platforma je suspendovana od petka, nakon što je sudija Aleksandar de Moraes izdao nalog za njeno gašenje.

X mreža, Twiter, Tviter
foto: Shutterstock

Moraes, koji predvodi inicijative protiv širenja lažnih vesti i govora mržnje, suočava se sa kritikama zbog toga što, prema nekim mišljenjima, ugrožava slobodu govora. Njegov poslednji nalog dolazi nakon što je Ilon Mask ignorisao nekoliko prethodnih sudskih odluka, uključujući i zahtev za imenovanjem pravnog predstavnika za X u Brazilu.

Korisnici u Brazilu, njih oko 20 miliona, tokom vikenda su ostali bez pristupa ovoj društvenoj mreži. Prema nalogu sudije Moraesa, suspenzija će trajati sve dok X ne ispuni tri uslova: blokiranje profila sa anti-demokratskim ili kriminalnim sadržajem, plaćanje izrečenih kazni i imenovanje pravnog predstavnika u Brazilu.

Elon Musk
foto: Printscreen YT, D.M.

Pored toga, sudije su podržale Moraesovu odluku da korisnicima VPN-a koji pokušaju da pristupe X-u bude izrečena dnevna kazna od 50.000 reala (oko 8.900 dolara). Međutim, nisu se bavili nalogom o blokiranju bankovnih računa Starlinka, Maskovog satelitskog internet provajdera, što je deo šireg pritiska na Maska da plati kazne izrečene za X.

U žalbi podnetoj prošlog petka, kompanija Starlink Brazil Holding LTDA zatražila je od Vrhovnog suda da ukine ovu odluku, tvrdeći da njihov internet biznis nije povezan sa slučajem protiv X-a. Međutim, sudija Kristijano Zanin je odbio ovu žalbu i zadržao blokadu finansijskih sredstava.

Twitter, Tviter, Elon Musk
foto: Shutterstock

Brazilsku agenciju za telekomunikacije, Anatel, Starlink je neformalno obavestio da neće ispoštovati nalog o suspenziji X-a, što dodatno komplikuje situaciju i stavlja Maska pod još veći pritisak.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track