Od septembra mobilni telefoni zabranjeni u školama: Zemlja bliska Srbiji uvela smela pravila - kazna i izbacivanje učenika
Foto: Shutterstock

nova pravila

Od septembra mobilni telefoni zabranjeni u školama: Zemlja bliska Srbiji uvela smela pravila - kazna i izbacivanje učenika

Tech -

Učenici u će morati da drže mobilne telefone u torbama tokom nastave prema novim pravilima koje je Grčka uvela od septembra.

Grčka uvodi nova pravila i sistem kazni koja predstavljaju proširenje pravila najavljenih od ministra obrazovanja Kiriakos Pjerakakis još u martu, a koja predviđaju isključenje učenika iz škole zbog snimanja vršnjaka i njihovog ismejavanja na internetu, a sve u cilju suzbijanja sajber nasilja.

Grčka, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Učenici u školama u Grčkoj će biti obavezni da drže svoje mobilne telefone u torbama tokom časova kada nova školska godina počne 11. septembra. Nova pravila su objavljena nakon sastanka premijera Kiriakosa Micotakisa i ministra obrazovanja Kiriakosa Pjerakakisa.

“Učenici mogu doneti svoje mobilne telefone u školu, ali moraju ih držati u školskim torbama tokom celog školskog dana,” rekao je Micotakis u subotu u Atini dok je najavljivao kampanju ‘Mobilni telefon u školskoj torbi’.

Grčka, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

“Naučni podaci o tome kako korišćenje mobilnih telefona tokom školskog dana utiče na sam proces učenja su neosporni. Od ometanja do drugih važnih pitanja, jasno je da mobilni telefoni nemaju mesto u školi tokom školskog dana.”

Prema novim pravilima, učenici koji ne poštuju ova pravila biće suspendovani iz škole na jedan dan. U slučaju ponovljenog prekršaja, nastavnici imaju ovlašćenje da učenike udalje sa nastave na nekoliko dana. Svako ko snima svoje vršnjake ili nastavnike bez dozvole, može se suočiti sa isključenjem iz škole.

“Ne očekujemo nužno 100% poštovanje pravila od prvog dana, ali želimo da deca, njihovi roditelji i nastavnici shvate važnost toga da učenici budu potpuno fokusirani na obrazovni proces u školi,” rekao je Micotakis.

Ovo je prvi put u Grčkoj da je uspostavljen širok sistem kazni za suzbijanje upotrebe mobilnih telefona u školama, što su zvaničnici nazvali “značajnim ometanjem”.

Ranije je na snazi bila opšta zabrana korišćenja mobilnih telefona u školama, koja datira iz 2002. godine, ali su nastavnici tvrdili da im je bilo teško da je sprovedu.

Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Portparol sindikata srednjoškolskih nastavnika OLME rekao je na grčkom radiju da je važno raditi na tome da se učenici ubede da isključe svoje telefone, a ne samo da im se preti kaznama.

Ove regulative dolaze nedelju dana nakon što su mobilni telefoni zabranjeni u 373 škole u pretežno francuskom govornom području Valonije u Belgiji.

Izvor: EuroNews/Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track