Ilon Mask za samo 4 meseca sastavio superkompjuter od 3 milijardi dolara: Ovo su detalji mega-projekta
Foto: Shutterstock

Tech News

Ilon Mask za samo 4 meseca sastavio superkompjuter od 3 milijardi dolara: Ovo su detalji mega-projekta

Tech -

Elon Musk je za samo četiri meseca sastavio superkompjuter "Colossus", koristeći 100,000 Nvidia H100 GPU-ova, koji bi mogao bi biti jedan od najmoćnijih AI sistema za obuku na svetu.

U žurbi za razvoj AI tehnologije nove generacije, Elon Musk je sastavio novi superkompjuter koji radi na 100,000 Nvidia GPU-ova za samo četiri meseca.

NVIDIA, čipovi
foto: Shutterstock

U ponedeljak, Musk je tvitovao da je superkompjuter, smešten u Memfisu, Tenesi, sada online nakon što je grad najavio projekat još u junu.

“Od početka do kraja, završeno je za 122 dana,” tvitovao je Musk, tvrdeći takođe da je “Colossus najmoćniji AI sistem za obuku na svetu.” Superkompjuter je izgrađen koristeći 100,000 Nvidia H100 GPU-ova, GPU koji tehnološke kompanije širom sveta očajnički pokušavaju da kupe za obučavanje novih AI modela.

Najmoćniji AI superkmpjuter u rukama Musk-ove kompanije

Ovaj GPU obično košta oko 30,000 dolara, što sugeriše da je Musk potrošio najmanje 3 milijarde dolara za izgradnju novog superkompjutera i objekta koji će takođe zahtevati značajnu električnu energiju i hlađenje.

Superkompjuter Colossus će se vremenom proširivati. U svom tvitu, Musk je rekao da će objekat “udvostručiti veličinu na 200k” GPU-ova za nekoliko meseci kada se dodaju dodatnih 50,000 Nvidia H200 GPU-ova, koji imaju unapređenu memoriju.

Musk je izgradio objekat za xAI, njegov najnoviji startap, koji se fokusira na stvaranje generativnih AI tehnologija, uključujući kontroverznog chatbot-a za slobodu govora, Grok. Skupljajući stotine hiljada GPU-ova, xAI ima za cilj da ubrza obuku za Grok i druge AI projekte kako bi otključao nove sposobnosti i unapređenja.

xAI
foto: Shutterstock

Ipak, sumnjivo je da je Muskov superkompjuter najmoćniji AI sistem za obuku na svetu, s obzirom na to da kompanije poput Meta, Microsoft i OpenAI takođe kupuju stotine hiljada Nvidia GPU-ova za svoje projekte obuke AI. Ipak, Colossus ističe koliko brzo industrija gradi nove objekte za obuku AI. U drugom tvitu, Musk je naveo da je xAI dobio procene da će trebati od 12 do 18 meseci da se superkompjuter stavi online.

Uprkos postignuću, dolazak Colossusa takođe izaziva zabrinutost da će superkompjuter imati veliki uticaj na okolinu Memfisa, vodne resurse i električnu mrežu. Jedna lokalna grupa je takođe pozvala grad da istraži da li turbine objekta rizikuju da generišu zagađenje vazduha. Međutim, gradski zvaničnici kažu da se xAI obavezao da će pomoći u poboljšanju lokalne infrastrukture kako bi podržao superkompjuter.

Izvor: PCMag/Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track